Aktuelno Pisci i ostali umetnici

SHOWFESTIVAL „GRENZENLOS“ / PRIJATELJSTVO BEZ BARIJERA

 

 

 

 

 

 

 

Šoufstival u „Multiversum-u“ Schwechatu održan je u subotu.
Načelnik grada (Bürgermeister) Hannes Fazekas pozdravio je sve važne ličnosti iz opštine i školstva i učesnike ovog lepog grada pored ili bolje rečeno uz sami grad Beč.Program su otvorili mladi sa baletom, kao i dosada u svojoj desetogodisnjoj tradiciji ali, ovoga puta imali su nove učesnike u programu. Na festival su pozvali i nas „becke poete“, to je značilo da su priznali i umetnike iz naših redova. Nama su prepustili odluku da o nastupimo sa našim stvarima i na našem jeziku kao i na nemačkom, mi smo: moja malenkost Mirel Tomas, Dragica Pejić, Herman Stjepan Stojanovic, ipak im priredili iznenadđenje i nastupili dvojezično, što je od publike velikim aplauzima i nagrađeno.Sve ovo što smo mi kao poete prezentovali začinio je Bend „Balkan Tango Vibes“,muzičari bolje rečeno profesori muzike, na Violini je Risto Nikolic, i pratnja Harmonika- Miroslav Jankech i Kontra-Bas Nenad Marinkovic.
Našu tačku programa je započeo Risto Nikolić na violini sa melodijom,“svilen konac“,
kao okvir moje recitacije. Zvuci njegove violine su me toliko oduševili i ohrabrili da
mi nije više bio potreban ni text sve sam znala napamet. Naravno i aplauz je potvrdio moje ubeđenje.Mi nismo znali koliko je u publici onih koji razumiju naš jezik sve dok nije Herman Stjepan nastupio sa vrlo šaljivom pesmom „bila jednom jedna krava“ više crna nego plava itd.. onda se preko cele ogromne pune sale čuo smeh. Tada samo znali da je veliki broj dece i roditelja koji su bili učesnici i posmatraci govorili neki od naših jezika da tako nazovem i, ako je za mene to samo jedan jezik sa razlikama u dijalektu. Sa takvom temom sam upravo i nastupila sa mojom recitacijom; „Njemcki je njemacki a ne austrijski itd“.Mi smo nastupali izmedu sledećih učesnika u programu:
Balet koga sam u početku već navela posle koga je nastupio Herman Stjepan sa „Kravicom..“
zatim slede naizmenično nastupi i evo neki od njih;plesna grupa „Team Eglhofer“, zatim takode plesne grupe; Ranzschule, (plesna škola) „Schwechat“. Posle toga je nastupila grupa „Balcan Tango..“ i moja pesma nadva jezika o „plavoj plateni“, posle toga nastupili su Grupa Bertha von Suttner Schule Y.A.M.C.A. i još jednom ista škola nastupila je i sa tackom: „A night like this“, U daljnjem delu programa je nastupila Dragica Pejic sa pesmom na obadva jezika
„kada bi se svi voleli, i crni i beli i svi bili isti na vome svetu .“,Sa muzikom je zatim nastupila muzicka škola.Svoju tačku izvela je i poznata plesna grupa „Line-Dancer“, Zatim Franz, Theam Maisl,ClubA i mnogi drugi. Veče je se završila i sa zahvalnicama.

(ovo su samo par fotosa za sada)

 

 

 

 

Herman Stjepan Stojanovic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragica Pejic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELNO