Aktuelno Blog Početna PRILOZI

Kulturno -Sportska Zajednica Srba iz Salzburga (KSZS) proslavila je svoju 13-o godišnjicu postojanja i podelila nagrade

 Povodom ovog  jubileja održana je svečanost na kojoj su učestvovali dramski umetnici sa pozorišnim komadom  „Ljubav na seoski način“ -KUD -a Obili iz Krnjeva / Srbije. Pored učesnika u programu  odazvali su se  i mnogobrojni gosti:  U ime Konzulata Republike Srbije u Salcburgu, konzul Olivera Starčević.Predsednik Radničke komore Salcburga, Siegfried Pichler.Gradska poslanica SPOe-a, Hannelore Schmidt.
Član upravnog odbora AK, Djuja Bećirević-TešanovićPredsednik mesne zajednice Krnjeva, Cvetko Stojanović  Predsednik kluba „Opanak“ , Dragan Arsić, Predsednik KUD-a „Obilić“, Dragan Ivanković.

         Ukratko o „Kulturno-sportskoj  Zajednici  Srba u Salcburgu“
Osnovana je 1999 godine kao udruženje srpskih gradjana. Cilj osnivanja Zajednice je bio okupljanje srpske dece i omladine,
 a zadatak sekcija, negovanje maternjeg jezika, očuvanje kulture i tradicije. Kao članovi Saveza Srba u Austriji učestvuju na svim
 tradicionalnim manifestacijama krovne organizacije.Svojim učešćem, na Smotri kulture, Vidovdanskim sportskim susretima i Dečijem kvizu znanja doprinosili su samom značaju navedenih dogadjaja.Zahvaljujući podršci Sindikata Austrije i Radničke komore grada Salzburga, bili su i sami četiri puta organizatori navedenih manifestacija. Za izvanredno postignute rezultate u proteklih trinaest godina, zaslužni su članovi, rukovodioci sekcija i samo rukovodstvo Zajednice. Osvajana su  prva mesta, zvanje sveukupnog pobednika, širen krug poznanstva i stvarana nova prijateljstva. Najveći uspeh  proteklih godina, je taj, da je kroz sekcije Zajednice prošao veliki broj srpske dece i omladine, svako od njih
naučio nešto o kulturi svoje Matice, i poneo sa sobom dragoceno znanje. Dobrom saradnjom i učešćem na  skupovima u organizaciji grada Salcburga,  članovi KSZS-a su na najbolji način promovisali  srpsku kulturu. U granicama svojih mogućnosti, Zajednica se priključivala humanitarnim akcijama. Kao dosledni vernici, mnogobrojni članovi su aktivno bili uključeni u prikupljanju finansijskih sredstava za izgradnju pravoslavnih hramova u Salcburgu i Saalfeldenu. Tako trinaest punih godina članovi ovog društva pletu kolo, prepliću igru, pesmu i reč srpsku da je sačuvaju od zaborava i da je prenesu onima koji se u to kolo hvataju.Prenoseći bogatstvo srpske kulture kroz ovu lepu zemlju,  uče mlade da vole svoje, kako bi poštovali i prihvatili tudje.

                   ..Hvala Vama, hvala vašoj deci, za sve one trenutke kada smo se zajedno radovali. .. „

rekao je   predsednik ove zajednice   Nenad Šulejić, koji se, između ostalog  sledećim rečima obratio prisutnima:
„Uvaženi gosti, poštovani prijatelji, hvala vam što ste i večeras sa nama i što vašim prisustvom dajete podršku našem radu. Šta reći posle 13 godina predvodjenja kulturne  Zajednice. Bila mi je čast i zadovoljstvo, družeći se sa vama, a pre svega sa „našom“ decom. U vama sam stekao  prijatelje, i veoma drage osobe kojih ću se rado sećati.  nije uvek sve bilo lako, znate to i sami. Medjutim kada bi neko tražio da ponovimo ovih 13 godina, rado bih prihvatio to upravo zbog  „VAS“.Hvala Vama, hvala vašoj deci, za sve one trenutke kada smo se zajedno radovali.
U nastavku programa  pročitano je pismo podrške, koje  je Zajednici uputio Ambasador Republike Srbije u Austriji, gospodin Milovan Božinović.U skladu proslave jubileja nagradjeni su zaslužni pojedinci, koji su godinama svojim zalaganjem doprinosili ostvarivanju predvidjenih ciljeva Zajednice: Porodica Jeremić, Dragan Raković, Porodica Trujić,Porodica Predojević,Porodica Pećanac,Porodica Marojević,Porodica Jalić,Porodica Todorović, Porodica Raković,Milan Pavlović,Nikola Kondić,Marko Šulejić, Željana Mitrović.

Proslavi su prisustvovali:
U ime Konzulata Republike Srbije u Salcburgu, konzul Olivera Starčević.
Predsednik Radničke komore Salcburga, Siegfried Pichler.
Gradska poslanica SPOe-a, Hannelore Schmidt.
Član upravnog odbora AK, Djuja Bećirević-Tešanović
Predsednik mesne zajednice Krnjeva, Cvetko Stojanović
Predsednik kluba „Opanak“ , Dragan Arsić
Predsednik KUD-a „Obilić“, Dragan Ivanković

Sponzori:
Dobrica Lazić
Miroslav Čolić
Željko Djurić
Auto Servis „KFZ Miljan“
Restoran „Holzgrill 5020“
Mladen Krndić
Hausbetreuung „Radmanovac“
Kompanija „TOP TURIST“ Negotin
Vladimir Aleksić
Auto prevoznik „Boro“
Vinarija „Radovanović“ Krnjevo
Autohändler Oskar Schmidt, Salzburg
Foto-Video Tim „Neša“

Medijski pokrovitelji:
VESTI
Narodne novine „ZAVIČAJ“
beckepoete.com

Voditelji ove manifestacije bili su: Željana Mitrovic   i  Slavoljub Jeremic

AKTUELNO