Aktuelno Arhiva Bečke poete Blog Kultura Naslovna Objavljeno Pisci i ostali umetnici PRILOZI Razno

Izložba slika Alekse Cesarova-Laleta u ateljeu „Artpoint“ Wien-Penzing

Piše Dragica Pejić / U utorak; 05.03.2013 u četrnaestom bečkom okrugu u ateljeu „Artpoint“ u organizaciji gospodje Elisabeth-e  Raidl i Dragice Pejic  otvorena je izlozba, Alekse Cesarov -Laleta.
Aleksa Cesarov Lala je rodjen  1950 godine u Curugu- Srbija.
Srednju metalostrugarsku školu  završio je,  ne svojom voljom nego pod pritiskom roditelja. Već u prvim srednjoškolskim danima   pokazao  je svoju sklonost ka umetnosti. Pravio je neobične metalne predmete, alate i figurice što je često i same profesore zapanjivalo.U školi je često pričao vršnjacima kako će jednog dana da napravi svoj brod i sa njim će obići  ceo svet. Poslije završetka srednje škole odlučio je da krene u svet i nije baš daleko stigao -zadrzao se u Beču. Tu je dobio zaposlenje u luci na Dunavu i odmah počeo da gradi jahtu za plovidbu. Uspeo je ali, tada još kao  mlad, pun života i želje za provodom,  trebao je više novca nego  što je  zaradjivao. Tako je  i svoju „miljenicu“(jahtu) unovčio za velike pare kod ruskih bogataša. Kako kaže Lala:,,verovatno još uvek plovi ali bez svog kapetana,“ Radeći u luci upoznavao je mnoge biznismene iz celog sveta ,znane i vidjene ljude iz najviših bečkih krugova .Tako se i pročula njegova nadarenost za umetničku obradu gvozdja pa je godinama radio restauracije  velikih kapija na vilama u Beču i celoj Austriji. Pravio je  enterijere i od gipsa, izradjivao  neobicne figure. Mnogi bečki noćni lokali su delo Laline mašte,  za  sadašnje i bivše  „restorandzije“. Jedan od lepših lokala  bio  je  i,   klub „Labirint“ u obliku pećine na Ottakringerstrasse u šesnaestom bečkom okrugu. Dekorirao je i  mnoge „Pizerije“ u prvom bečkom okrugu kao i enterijere mnogih imućnih ljudi u Austriji.

Mene lično je oduševila „vodenica potočara na bregu“, u jednom birou u dvanaestom bečkom okrugu  itd.Laline slike su nastajale  slučajno.Umoran od svega počeo je da slika da bi se odmorio.Njegovi, kako to Lala rado predstavlja „VANZEMALJCI“ su ga posećivali u mašti i on se počeo sa njima  družiti- ali samo na platnu, slikao je apstraktne slike sa  notom ekspresionizma. Za apstraktnu  umetnost,  kažu da su to slkarevi izgovori za svaku ne uspelu sliku.Laline slike izazivaju emocije,zabrinutost -možda za „realni svet“. Ako neki  kritičari uporedjuju apstraktne slike  sa satelitskim snimcima iz svemira, ili mikroskopskim istrazivačkim snimcima, onda me i ne čudi da Lale  svoje naslikane motive  naziva „Vanzemaljcima“.
Naš Lala nije akademski slikar,  niti vajar a ni  veliko  ime u umetničkom svetu, ali  ono što prenosi na platno otkriva njegovu dušu i doseže mnogo dalje, možda se  ni na akademiji ne može to naučiti. Njegove slike se već  nalaze u zbirkama velikih bečkih  i Austrijskih kolekcionara.
Ako je  Van Gogh ,koji nije akademski slikar, postigao slavu sa slikom,,Zvezdana noc „“iz likovne radionice, poželimo i mi našem Lali da se na njegove „Vanzemaljce“ prospe ,,Zvezdana prašina “ i da postane Srpski „Van Gogh“.
Piše: Dragica Pejić

About the author

Mirel Tomas

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Add Comment

Click here to post a comment