Aktuelno Arhiva Bečke poete Blog Kultura Objavljeno Pisci i ostali umetnici Početna PRILOZI Razno

Izložba slika Alekse Cesarova-Laleta u ateljeu „Artpoint“ Wien-Penzing

Piše Dragica Pejić / U utorak; 05.03.2013 u četrnaestom bečkom okrugu u ateljeu „Artpoint“ u organizaciji gospodje Elisabeth-e  Raidl i Dragice Pejic  otvorena je izlozba, Alekse Cesarov -Laleta.
Aleksa Cesarov Lala je rodjen  1950 godine u Curugu- Srbija.
Srednju metalostrugarsku školu  završio je,  ne svojom voljom nego pod pritiskom roditelja. Već u prvim srednjoškolskim danima   pokazao  je svoju sklonost ka umetnosti. Pravio je neobične metalne predmete, alate i figurice što je često i same profesore zapanjivalo.U školi je često pričao vršnjacima kako će jednog dana da napravi svoj brod i sa njim će obići  ceo svet. Poslije završetka srednje škole odlučio je da krene u svet i nije baš daleko stigao -zadrzao se u Beču. Tu je dobio zaposlenje u luci na Dunavu i odmah počeo da gradi jahtu za plovidbu. Uspeo je ali, tada još kao  mlad, pun života i želje za provodom,  trebao je više novca nego  što je  zaradjivao. Tako je  i svoju „miljenicu“(jahtu) unovčio za velike pare kod ruskih bogataša. Kako kaže Lala:,,verovatno još uvek plovi ali bez svog kapetana,“ Radeći u luci upoznavao je mnoge biznismene iz celog sveta ,znane i vidjene ljude iz najviših bečkih krugova .Tako se i pročula njegova nadarenost za umetničku obradu gvozdja pa je godinama radio restauracije  velikih kapija na vilama u Beču i celoj Austriji. Pravio je  enterijere i od gipsa, izradjivao  neobicne figure. Mnogi bečki noćni lokali su delo Laline mašte,  za  sadašnje i bivše  „restorandzije“. Jedan od lepših lokala  bio  je  i,   klub „Labirint“ u obliku pećine na Ottakringerstrasse u šesnaestom bečkom okrugu. Dekorirao je i  mnoge „Pizerije“ u prvom bečkom okrugu kao i enterijere mnogih imućnih ljudi u Austriji.

Mene lično je oduševila „vodenica potočara na bregu“, u jednom birou u dvanaestom bečkom okrugu  itd.Laline slike su nastajale  slučajno.Umoran od svega počeo je da slika da bi se odmorio.Njegovi, kako to Lala rado predstavlja „VANZEMALJCI“ su ga posećivali u mašti i on se počeo sa njima  družiti- ali samo na platnu, slikao je apstraktne slike sa  notom ekspresionizma. Za apstraktnu  umetnost,  kažu da su to slkarevi izgovori za svaku ne uspelu sliku.Laline slike izazivaju emocije,zabrinutost -možda za „realni svet“. Ako neki  kritičari uporedjuju apstraktne slike  sa satelitskim snimcima iz svemira, ili mikroskopskim istrazivačkim snimcima, onda me i ne čudi da Lale  svoje naslikane motive  naziva „Vanzemaljcima“.
Naš Lala nije akademski slikar,  niti vajar a ni  veliko  ime u umetničkom svetu, ali  ono što prenosi na platno otkriva njegovu dušu i doseže mnogo dalje, možda se  ni na akademiji ne može to naučiti. Njegove slike se već  nalaze u zbirkama velikih bečkih  i Austrijskih kolekcionara.
Ako je  Van Gogh ,koji nije akademski slikar, postigao slavu sa slikom,,Zvezdana noc „“iz likovne radionice, poželimo i mi našem Lali da se na njegove „Vanzemaljce“ prospe ,,Zvezdana prašina “ i da postane Srpski „Van Gogh“.
Piše: Dragica Pejić

AKTUELNO