Aktuelno Blog Kultura Pisci i ostali umetnici Početna PRILOZI Uredništvo

NOVO DELO AUSTRIJSKOG KNJŽEVNIKA- PETRA HANDKE

 

Peter Handke, predstavio je svoj novi komad  u „sirovom stanju „, u izjavi koju je  bečkom časopisu „newsat“. dao za (sutrašnje) izdanje lista NEWS. Mesto premiere ovog novog komada još uvek nije utrvđeno. Po izjavi pisca radi se o čoveku koji  se našao,  citiram: „sedi na ivici druma“  u stvari na „poslednjem mestu“ koje je još na svetu slobodno, gde čovek još može nešto da doživi što nije ispunjeno značenjem, simbolom, prinudom ili  sistemom. …Dramski komad je objavljen pod nazivom: „Nedužni, nepoznati  i  ja na ivici  druma“,  to je  drama  u  četiri godišnja doba, „Ja“ je najzlobnija verzija  mog šizoidnog Ja „,   izjavio je pisac o svom novostvorenom dramskom delu.
Sledeće pitanje  koje mu je postavljeno od ovog bečkog časopisa, na aktuelnu vest,da  je  u poznatom Burgtatru, gde se upravo izvodi   premijera njegovog drugog dramskog komada, došlo  do smene vicedirektorice Silvie Stentejsky. Handke je reagovao sa iznenađenjem ali i sa  vorovatno, precznom dijagnostičkom rečenicom,“ Ona  je bila tako pristupačna da bih pomislio da je pravi čarobljak“..
Razlog ovog interviua  je  bila upravo premijera njegove drame  „Neželjena nesreća“ u ovom renomiranom i najstarijem teatru u Beču.Nadajmo se da ćemo i o novom izvođenju njegovih dramskih komada saznati više u nekim od sledećih  istraživanja.

AKTUELNO