Aktuelno Bečke poete

Danas, svečano imenovan spomen – prak Dijane Budisavljević u Beču

Park Dijane Budisavljević danas 13.09. 2014 godine u 10:00 sati, na  Rossauer Lände, 1090 Wien, svečano imenovan u čast njenog herojstva iz Drugog svjetskog rata iz ustaških logora smrti ” Nezavisne  Države Hrvatske”, spasila živote preko 12000 uglavnom  srpske,  romske i židovske djece iz  ustaških logora  smrti Jasenovaca, Svečanosti je prisustvovala i predsednica opštine 9. bečkog okruga – Martina Malyar.Ispred “Prosvjete”, osim velikog broja članova,bili su , Vjera Rašković Zec  i   predsednik  Srđan  Mijalkoivić, izaslanik srpske  Ambasade  Pero Janković,, vladika Andrej i mnogi drugi. Za bolje pojašnjenje prenosim članak iz dnevnih novina “Novosti”:pišu “Novosti”.
11
…”U znak sećanja na veliko i nezaboravno delo Diane Budisavljević, koja je u vreme NDH spasla živote 12.000 srpske, jevrejske i romske dece, podneli smo zahtev gradu Beču da jedna ulica ili park dobiju ime ove heroine. To smo učinili jer smo želeli da odamo počast njenom delu, ali i da park posvećen srpskoj snaji postane simbol zbližavanja Srba i Austrijanca”, kaže profesor Srđan Mijalković, predsednik SPKD “Prosvjeta” u Austriji. Diana Budisavljević (Obeer) je Austrijanka rođena u Insbruku 1891. godine, gde je živela i radila kao medicinska sestra. Tu je upoznala Srbina iz Hrvatske, svog budućeg supruga, doktora Julija Budisavljevića.
Nakon venčanja, par se seli u Zagreb, gde ostaje tokom Drugog svetskog rata. U toku rata, Diana sa nekoliko bliskih saradnika, među kojima su bili Marko Vidaković, Đuro Vukosavljević, Kamilo Bresler… i drugi, rizikuje sopstveni život da bi spasla mališane, srpskog sa Korduna i Kozare, Jevreje i Rome. Diana se početkom sedamdesetih vratila u svoj rodni grad Insbruk i umrla je 1978. u Austriji. Bečlije, međutim, u početku nisu bile voljne da prihvate srpski predlog. “Kada smo 2012. godine oformili tim za izradu projekta i započeli akcije informisanja bečke i srpske javnosti o delu Diane Budisavljević, shvatili smo da ono nije bilo dovoljno poznato ni samim Austrijancima.
13
U jednom okrugu su odbili naš predlog samo zato jer „ime Diana Budisavljević Austrijancima nije lako za izgovaranje“. Srećom, našli smo razumevanje u devetom bečkom okrugu, koji se nalazi u središtu Beča i ima oko 40.000 stanovnika”, otkriva “Novostima” Mijalković. Naime, lider mladih socijaldemokrata Markus Gremel iz ove opštine odmah se uključio u akciju bečkih Srba. “Na prvi mah bio sam oduševljen predlogom da se otvori Park Diane Budisavljević u 9. bečkom okrugu i obećao sam srpskoj zajednici, sa kojom sjajno sarađujem, da ću im pomoći”, kaže Markus Gremel. Svečano otvaranje Parka Diana Budisavljević predviđeno je u prepodnevnim satima na prostoru kod Mosta mira. Tada će biti postavljena spomen-ploča sa njenim likom, koja govori o spasavanju dece iz ustaških logora fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Na svečanosti će govoriti bečki sekretar za integraciju, predsednica 9. okruga, vladika Andrej, Pero Janković, ambasador Srbije u Austriji i profesor Srđan Mijalković.
U programu, koji će biti na nemačkom jeziku, učestvovaće Jelena Krstić, koja će otpevati srpske tužbalice i srpski glumci, koji će recitovati “Jamu” Ivana Gorana Kovačića.
Diana Budisavljević je nosilac mnogih priznanja i odlikovanja. Njeno ime nose ulice u Beogradu, Pančevu, Banja Luci, Dubici i Zagrebu. Država Srbija je posthumno odlikovala Zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić”. Srpska pravoslavna crkva joj je dodelila prvi novoustanovljeni Orden carice Milice. Za “Bečke  poete”piše Mirel Tomas,  fotografije priredio ,
Aleksandar Milosavljević

About the author

Mirel Tomas

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Add Comment

Click here to post a comment