Aktuelno Bečke poete Naslovna Nekategorisano

Dr. Aleksandar Urkom, u Beču predstavio jezički udžbenik „Poslovni srpski“

23 26 29 H 33 34 35 36 37 j 41 41

Naš gost iz Budimpešte Dr. Aleksander Urkom-lingvista, koji je pored gostovanja na bečkom univerzitetu, bio i naš gost, pri tome je predstavio svoj autorski udžbenik, „Poslovni srpski“. Na promociji koju mu je priredilo udruženje „Bečke poete“, u četvrtak 23.04.2915, u elitnom lokalu,” Kaffe“ Prückel ” na Wien 1. Stubenring- br.24. Pored veoma povoljne cene udžbenika, dobija se besplatno  i  audio tekst, kao pomoć pri učenju. Knjiga se može dobiti  i preko udruženja.Ovo, novo-izdato naučno delo na prvom mestu služi studentima kao i profesorima na univerzitetu, školi i
poslovnim ljudima.Posebno je povoljan i možda prva takva knjiga za strance koji uče naš jezik. Time je naravno i za našu decu kojima je srpski još strani. Okupiti  zainteresovane oko ovog ili sličnog predloga nije nimalo jednostavno. Na sreću uvek ima ono „ali“, još ima naših, većinom žena jer muškarci su u manjem broju na ovakvim druženjima. 

Knjiga nije jedani razlog zbog čega samo rado pripremili ovu promociju, već i zbog toga što se dr.Aleksandar Urkom, pored svoje katedre bavi i naučnim radom -lingvistikom, prema tome je bio jedan od bitnih kome smo mogli da postavimo pitanja u vezi srpskog jezika u ovoj zemlji. On nam je to objasnio na primeru mađarske u kojoj je to sasvim drugačije rešeno. Problem sa nezakonitim brisanjem naziva srpski jezik, zamenjivajući ga raznim inicijalima,BKS, ili BKCS. Pri tome smo dobili i najvažniji odgovor na pitanje,  da li je BKS, ili BKCS, zvaničan naziv u naučnim krugovima? Dr. Aleksandar Urkom je odgovorio da ova skraćenica nema primenu.Istina je da je svaka republika sebi dala svoj naziv i oko toga se mnogi ne slažu.

Te, skraćenice kojima se služe u školama, samo je stvar „Austrije“ i njene unutrašnje politike. Ta kao i druga  pitanja vezana za srpski jezik u naučnim krugovima, dobili smo nekoliko važnih objašnjeja koja bi nam mogla pomoći ako bi se u budućnosti angažovali  ili pomogli onima koji  se budu angažovali  oko ovog bitnog pitanja u Austriji. Mi, kao najbrojnija  nezvanična manjina Srbi, svakodnevno postajemo  malobrojniji u školama  jer našu decu nastavnici, pod raznim izgovorima udaljavaju sa nastave, čemu smo uveliko i svedoci. Zbog toga je bitno da tražimo pomoć od učenih i priznatih ljudi da bi nam pomogli  na putu koga moramo proći jer to dugujemo našoj deci  kao  budućim generacijama.

U promociji učestvovali, Svetlana Matić, koja je ovu promociju i predložila, zatim Kristina Stefanović, Aleksandar Milosavljević, Velibor Antanasijević, Malina Janković, Ivana Ristić, Slobodanka Noro, Danijela Dragušica i moja malenkost Mirel Tomas, predsedik udruženja „BEČKE POETE“