Aktuelno Arhiva Bečke poete Naslovna Nekategorisano

Biljana Stojičevic predstavila svoju prvu knjigu „Vreme je“,

rewerte (14)rewerte (3)rewerte (4)rewerte (11)rewerte (7)rewerte (2)rewerte (1)rewerte (8)U nedelju, 5.juna 2016 godine, u 16. bečkom kvartu, Gablenzgasse 66, predstavila je svoju knjigu pod nazivom „Vreme je“, autor i izdavač, Biljana Stojičević. Biljana je osnovnu štkolu završila u Kostolcu gde je završila i šnajderski zanat.

Posle sklapanja braka odgojila je dvoje dece i onda je došla u Austriju, gde već 10 godina živi. Ovo je bila njena prva zbirka pesama, uz po neku i priču o svom rodnom mestu. Knjiga je prožeta nostalgijom za svim onim što je ostalo tamo, daleko u svom rodnom kraju. Ona je to zapisala i ostavila za, kako ona kaže, svoje potomke. Ako nekad budu hteli da pročitaju i da saznaju nešto više o njenom pisanju. Program promocije održan je uz pomoć udruženja “ Bečkih poeta“, čiji je i ona pesnički član postala. Učestvovali su: MIrel Tomas, Velibor Antanasijevic, Jasmina Todorović, Kasijana Milošević, Mirjana Magura, Magdalena Ilin i muzičar Igor Kostić. Osim toga uz klavir i violinu su nastupili i najmlađi članovi: Bubić Marija i Bubić Stanko.

Promociji su se pridružili svi prijatelji kao i cela Biljanina familija. Možda bi najbolje u osvrtu na knjigu i autora mogla da vam dočara deo recenzije Vojkana Ivkovića… …“Vreme je ..končno došlo, da jedna žena sva svoja osećanja dariva stihom, jedno svoje vreme življenja. Detinjstvo, ljubav i nostlgija glavni su motivi ove zbirke pesama.

Jedna nežna i romatnična duša nalazi puteve iz proleća ka jeseni…“i kao da sanjam, na svom mestu sve j: Majka pasulj veje, iz krila kokoš rani dok otac lulu žari ..“ili,..Jedna žena sama s rekom razgovara u mislima kroz tamu života plovi, traži bar na tren da san postane java.. Sa pritiskom sjaja i bede, sivila obične svakodnevnice da zaustavi sve loše i negativne energije tako da unosi vedrinu u svoj mali kratki san i u javu ubacuje davaoce krivi i tri ribara, kojima daruje i slikovit stih.

Ona ostaje čvrsto na zemlji, kao i njena volja da u svojim zrelim godinama podeli sa nama, čitaocima, sva svoja osećanja, kao suncokret da se povije ka zemlji bez svetlosti odnosno gord i pun veselosti prema suncu ona je nama odškrinula … otvorila kapiju detinjstva gde mirišu ljubičice a dunje opale na ćilimu nadanja. Dopustimo da putujemo njenim snovima da osetimo zov svoga zavičaja i da njenim stihovima na trenutak budemo srećni jer malo je nas pesnika, ako razmišljamo pesničkom dušom, možemo i tako reći. Piše, Mirel Tomas , lektor Velibor Antanasijević