Aktuelno Arhiva Bečke poete Nekategorisano

Ulrich Schiller/Nemačka i njezini Hrvati- predstavljena knjiga u Beču

promocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoeten-13promocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoeten-12promocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoeten-1promocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoetenpromocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoeten-4promocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoeten-2promocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoetenpromocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoeten-3promocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoeten-5promocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoeten-6promocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoeten-10promocija-knjige-urlich-schiller-wienerpoeten-13U nedelju, 19. decembra 2016. godine, u udruženju „Bečkih poeta“ priređena je promocija posebnog izdanja knjige ,,Njemačka i „njezini“ Hrvati“ , koju je predložila, dr. Vjera Rašković-Zec. Pisac Ulrich Schiller, je bio korespodent nemačke u Beogradu, Moskvi i Waschington-u. Napisao je istinu o Jugoslaviji, da bi svom narodu mogao da prikaže pravu sliku i da pri tome ne poštedi ni svoj narod koji je velikim zalaganjem bio učesnik u ovim zbivanjima u kojim su Srbi proglašavani kao agresori, dok niko na zapadu nije bio zainteresovan da se istina objavi. Ova knjiga je prevedena na srpski jezik, a „Bečke poete“ posedujemo još samo manji broj primeraka, koji bi se mogli dobiti. Ovo je jedna od retkih mogućnost da pročitamo nešto što su napisali o nama strani autori, a da to nije protiv nas. Skoro smo navikli na toliko negativnog, da smo već odavno postali i sami protivnici nas i naše zemlje.
Ukratko, napomena ili o čemu se radi:
Zitiram: „Na primanju Hrvatske u Evropsku uniju, ova knjiga ne želi, niti može nešto drugo osim izoštriti svest o ugroženosti evropske ideje i njezinih ideala, ako ne pomognemo da se uklone teške istorijske hipoteke novih članica EU u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi u čijoj je izgradnji nekada i Njemačka učestvovala. Radi se o tome da se rasvetli ova istorija.,, Samo istinoljubiv pogled u prošlost donosi ljudima unutrašnju slobodu“ , neavno je rekla Angela Merkel s pogledom na istraživanja DDR-a, a onda je pridodala bitnu rečenicu: „Istina je temelj demokratije“, Ako to treba biti više nego samo lijepa reč iz svečanoga ukrašenog govora, onda to mora vriijediti svuda u Evropi. Nitko ne smije prezati od toga da se prihvate komadići krajnje komplikovane balkanske istorije – i kako je to istorija Hrvatsku i Nemačku na fatalan način vezala jednu uz drugu. To nije učinjeno u dovoljnoj meri. Nije se shvatilo da su ratovi pri raspadu Jugoslavije 1991-1095. bili nastavak Drugoga svjetskog rata u Hrvatskoj, među ostalim i zbog toga što u Titovoj Jugoslaviji ništa nije prerađeno; nije se uzimalo u obzir – a ovde trebaju posebno kancelar Kohl i ministar vanjskih poslova osjetiti da se o njima govori- kako su duboki bili tragovi koje je u sjećanje utisnuo genocid hrvatkih ustaša nad Srbima u Hrvatskoj. Iz toga su izrasle greške koje su sudbonosne za savladavanje jugoslovenske krize i ratova oko raspada koji slijedi. Ne treba isključiti novu neugodnost ako javni interes za Jugoistočnu Evropu opet padne na ništavilu ili ako lagodna plitkoumnost o navodno stoljećima staroj mržnji među narodima i dalje bude mutile pamet.
Nacistička Nemačka je Hrvatsku bacila u ustaški tetor, to je nesporno. Ali da su bitne ideje i načela te vlasti preživjeli i da su ušli u današnju Hrvatsku za to treba učiniti odgovornima i druge snage, naime,Katoličku crkvu i Franju Tuđmana, prvog predsednika neovisne Hrvatske. Nedavno je zagrebački nadbiskup, kardinal Bozanić, posjetio nekadašnji ustaški koncentracioni logor Jasenovac – po privi puta 64 godine nakon kraja ustaške vlasti. Spomen mjestu Bleiburg redovito je ukazivao na čast kako bi oplakivao žrtve osvete Titovih partizana. Puno se nade polaže u to da bi poseta poglavara hrvatske Katoličke crkve Jasenovcu mogao biti važan korak da se zemlja konačno izvuče iz ukočenosti krivotvorenja identiteta koje je vodio kler: „Uvijek samo žrtve, nikako da nisu bili i počinitelj“.Ta poseta je bio jedan korak, samo koliko veliki to se još ne može primetiti.
Ova knjiga nije istorija jugoslovenskih ratova, ni njemačkog priznanja Hrvatske. Mnogo je više o pokušaju da se čitaocima otvori pogled koji opovrgavaju jednostrano dodeljivanje krivice za balkansku tragediju 20. stoljeća o Srbiji, pri tome ne umanjujući počinjene zločine ni sa jedne strane“.Više pročitajte u knjizi.
Uredila, Mirel Tomas