Aktuelno Blog Početna

Mirel Tomas autor knjige, „Nostalgija“

Mirel Tomas Autor knjige, ”Nostalgija” piše Žana Živana Popovic

Pisanje i objavljivanje knjiga je nekada bio najviši čin dugogodišnjeg i istrajnog spisateljskog rada, dostupan malobrojnim posvećenicima. Neprolazne vrednost dela svetski, slovenskih i srpskih pisaca-to i danas potvrđuju.

Ali, znatan broj savremenih proznih i poetskih ostvarenja, čitaoci  dobrog, probranog  ukusa zaobilaze, pa vreme prolaznosti već utiskuje pečat zaborava u njihovom postojanju, zbog neautentičnih sadržaja i tehničko-uređivačkih promašaja.
Međutim, jedna od novoizdatih knjiga (sa još svežim mirilom štamparskih boja)-”Nostalgija”, srpske i austrijske spisateljke Mirele Tomaš, nadvisuje taj ponekad okrutni “zub” javnosti i 

vremena . Jer sa, izborom nepresušne teme o ljudskim migracijama i svojim nedvosmisleni i jasnim autorskim stavom, ona se već izborila za počasno mesto na policama Narodne i univerzitetske biblioteka Republike Srpske u Banja Luci, koja je izvršila katalogizaciju u publikaciji, kao što je to učinila i Austrijska Nacionalna biblioteka. A, književnu vrednost potvrđuju i novi vlasnici knjige, koji su prisustvovali promociji ove publikacije  u umetničkom klubu “Bečke poete”, mestu brojnih predstavljanja zbirki i romana drugih autora.

Sudeći po stotinama njenih, stihovima i pričama ispisanih stranica, tokom vrednih i burnih godina života, ova knjiga “Nostalgija” ili neke druge, mogle su da budu izdate i mnogo ranije. Ali, rukovođena višim nacionalnim i međunarodnim ciljevima, kao što su štampanje novina na našem jeziku, organizovanje brojnih  aktivnosti iz oblasti kulture i njihovo objavljivanje na sopstvenim “internetskim stranicama”, Mirel Tomaš je strpljivo, ali i konačno, dočekala i izabrala baš ovo vreme i ovu aktielnu godinu svetskih migracija, za štampanje svog literarnog prvenca.

Knjiga “Nostalgija”, po svom formatu i broju od 190 stranica, pripada grupi manjih književnih dela, a po originalnom tehničkom rešenju korica(čiji je autor takođe Mirel Tomaš), pripada novom štamparskom izgledu, jer sa brojem od 30 objavljenih forogrfija autora tekstova i pesama, kao i nazivom “Nostalgija” u koji je upretena lastavica, kao simbol seoba, ona nedvosmisleno oslikava svoj sadržaj. A on je, po mom skromnom, ali strogom novinarskom i profesorskom sudu – i najveća vrednost ove zbirke.
Izdići se iznad malih, ličnih i intimnih tema i upustiti se u analitičko i dubinsko istraživanje istorijata i porekla naših predaka  i nas samih, hrabar je i nesebičan literarni poduhvat našeg rodoljubca Mirel Tomaš, koje je dopunjen tekstovima drugih autora o osnivanju i stvaralačkom radu kluba,”Bečke poete” (čiji je idejni tvorac i organizator gosp. Tomaš), kao i sa rukovetima stihova pesnika koji su izdanci tog istog naroda sa našeg prostora.

Tragajući za istorijskom istinom našeg slovenskog porekla, Mirel Tomaš pronalazi nove i važne istorijske izvore (sračunato skrivene vekovima i decenijama od očiju javnosti) i direktno i otvoreno ih stavlja pred nas, ne bi li smo i mi sami saznali nove odgovore na večito pitanje:“Ko smo to mi?”

Jer, ako je naš narod stolećima krvario za odbranu svog nacionalnog, geografskog i verskog identiteta, imajmo i mi (nihovi potomci) – mnogo više poštovanja, interesovanja i strpljenja za otkrivanje i odbranu istog.
Knjiga “Nostalgija” autora, tehničkog urednika i izdavača Mirel Tomaš, je jedna od malobrojnih literarnih putanja, koja će vas probuditi i pobuditi na još detaljnija i dublja razmišljanja, jer smo i po promislu našeg Tvorca – stvoreni da budemo iznad zvezda, pa ćemo i biti pamćeni, ne samo, po pesmama svojim, već i po svevremenim vrednostima čojstva, junaštva i dostojanstva, koje čine čoveka i njegov narod.
Odgovor na ovu i druge autorske dileme, naćićete, u preostalim poglavljima knjige koja otkrivaju mnoge istorijske veze, sve do današnjih migracija u kojima se i mi sami nalazimo.
U to se uverite i vi lično, sami čitajući ovo aktielno i vredno književno delo.
.Mag. Prof. Žana Živana Popovic

AKTUELNO