Aktuelno Bečke poete Kultura

 „Đuro Palica“ u Beču, zapalio sve svojim humorom!


Kao najveća zvezda Granda, „ĐURO PALICA“, u udruženju, „BEČKE POETE“,podigao je sve na noge svojim humorom u pravoj šou – atmosferi, pesničkog kluba gde su se predstavili i pesnici.Program je obogatio i najbolji guslar, Đoko Koprivica“.
Klub se  ovoj istoj adresi nalazi već šesta godina, gde se održalo redovno i mnogo različitih programa, kao što su pesničke večeri, literarna takmičenja, prazničke zabave, besede, šeširijade teatarske scene, skečevi i ostalo.   Nedavno smo izdali i knjigu čiji je autor moja malenkost, Mirel Tomas, u kojoj su i dela mnogih pesnika kluba. U knjizi možete više pročitati o tome, „Ko smo to Mi, ili ko smo to mi Srbi u Dijaspori“.
Polako postajemo uvaženi od nekih „Zvezda i zvezdica“, tako je sinoc gostovao naš najpoznatiji glumac, Branko Babović, poznat kao „Đuro Palica“ i guslar, Djoko Kprivica. Dva, ne mogu biti veća „sveta“, zajedno na jedom mestu, u našem pesničkom klubu! Osim toga, sve ovo su prvo začinili pesnici , bečke poete koji su nastupili  prvo sa svojim radovima, a to  su: Mirel Tomas, Mikica Zlatic, Zorica Đuđic, Velibor Anatanasijevic, Jadranka Stanojevc, Luca Tadijanovic,  Dragan Perišić, Mirjana Rab, Zorica Isailovic, Andrej Đurišić, Wesna Maxim -Wallisch, koji su uz Đoka Koprivice i njegove  gusle, čitali i naše epske pesme, iz Kosovskog ciklusa i Gorskog venca.
„Đuro Palica“ je mnogo više od one njegove najpoznatije serija, „Policijska stanica“, on je humorista posebnog – „golog humora“ bez pardona. Nisam imala priliku da lično prisustvujem jednoj takvoj večeri ali sam se našla u „neobranom grožđu“.
Ovo je bukvalna, „smeh-terapija“ koja se retko susreće bilo gde u svetu. Naravno da je i teško podneti sve što izgovori ali, kada nastane opšti smeh, više niko i ne primećuje koliko je „masla“ natovario na nas, da ga nemožeš više oprati i nikakvom vodom, čak ni Dunav, pa kada bi bio još duži nego što je. Sa sigurnošću mogli bi reći, da od smeha i aplauza, mnogo šta se i propusti, na sreću ili nesreću, ko može neka sledeći put ponovi lekciju sa nama zajedno u klubu, pa da se uveri koja mu „terapija“ odgovara.
Ako je neko zaslužio doktorsku titulu za „smeh terapiju“ a ono, onda Branko Babović,
kojem moramo hitno da započnemo pripreme za dodelu doktorske diplome. Naravno, pod strogim velom tajne jer ako procuri i ova moja „kovanica“ naći ću se i ja u policijskoj stanici pre Đure!? Možete i vi da prisustvujete tom  najsvečanije činu,  dodele diplome samo  ako sve ovo ostane tajna između mene i vas dragi čitaci a ja najavim opet njegov dolazak  u Beč -ekskluzivno. 
Mirel Tomas
               

AKTUELNO