Bečke poete Početna

#Velibor Antanasijevic

Preminuo je dugogodišnji član udruženja“Bečke poete“ i sa velikom tugom postavljam ovu objavu kao predsednica kluba. Mirel Tomaš Večna ti slava dragi naš Velibore i hvala ti sa sve što si za svoj narod ispred kluba doprineo i ostavio s poštovanjem i najboljim uspomenama na tebe i tvoj rad. POČIVAJ U MIRU!

OPROŠTAJNA PORUKA

Čitali smo poeziju naših pisaca, predstavljali smo knjige i pravili promocije mnogima.A danas pravimo tebi mali skromni ispraćaj.Na večni počinak. VEČNA TI SLAVA.

Tvoj život je posebna priča, ti si kao jedno od 10 dece iz Gnjilane Kosovskog Pomoravlje, mnogo puta ispričao o svom životu, tako da je i meni postala bliska i omiljena priča ali nije bajka već napaćeni život sa mnogo izazova i mnogo padova i ponovnog ustajanja.Ako sam omogućila da poslednjih 8 godina budeš omiljen u jednom klubu koji je bio isto tako tvoj i u kome si ti bio ono šta si voleo biti, pesnik poeta, organizator, svega šta si poželeo i šta smo mogli uraditi za da se predstavimo bolje u Beču i Austriji u kojoj si počeo kao nastavnik u osnovnim školama.I pored poteškoca o kojima i sam pišeš nismoipak nikada odustali, da nam uvek najbolji pisci budu tema o kojoj se priča.

2014 godine predstavili smo knjigu piscu iz Slovenije pod naslovom“Gospodar zloga“ u kojoj je i bio opisan i tvoj lični život u Sloveniji a da za to nisi ni znao. Naše poznanstvo je bilo sudbinski kao i predstavljanaje te knjige.Bilo je to prvo i veliko iznenađenje za sve nas a posebno za tebe. Mozda je to jedan sretan moment u tvom životu i našem početku.

Sledilo je mnogo rada i mnogo iznenađenja. Ali jedno moram istaći a to je da si bio entuzijasta šta većina naših koji žive u ovoj zemlji nisu ni u poznavali. Hrabro si se nosio sa svim izazovima u društvu -može se reći da je to samo tvoja vrlina jer si volio umetnost i volio si raditi i sa mojom malenkosit, jer naš posao se nije završavao posle rada u klubu nedeljom već, noću i danju smo o nečemu raspravljali idogovarali , menjali popravljali do iznemoglosti jer smo uvek hteli uraditi najbolje.

Tebi nije nikada bilo teško ponoviti i promeniti tekstove a i kada smo mislili da su sredjeni opet si ih dorađivao i to hladne glave i sa humorom sve uspevao i na tome sam ti neizmerna zahvalna.Bio si poseban saradnik i prijatelj.Neću nikad prestati da te pominjem kao primer i da o tebi kažem ono što si zaslužio.Najbolje.Živet će sve ono što je bilo tako važno i dalje – sve dok sam u mogućnosti da nastavim.Nikad i niko nije imao toliko strpljenja i razumevanja i nikad niko nije bio u tvojim godinama a tako mlad.Uvek ponovo si me obradovao i uvek ponovo pokazao kako ti misliš a meni si rekao,a – ti radi kako hoćeš. Nikada niko više neće mene sačekivati tačno na vreme i brojati mi sekunde ako sam zakasnila u toku meseca i to sa humorom. Jer ti si bio vojnički tačan. Divan primer svakome od nas.

2019 godine, udruženje je bilo izdavač tvojih knjiga na tvoju inicijativu i na to sam ponosna i ako mi je u tom trenutku bilo samo novo opterećenje.Tvoje knjige su tvoj život koga sam ja godinama prethodno htela da ostvariš. Bila sam uporna i kada si rekao da nisi ni pesnik a onda si dao ime jednoj knjizi“Sanjao sam da sam pesnik“, baš iz tih razloga.Jer tvoja skromnost je bila uvek na prvom mestu. Tvoje dela i tvoje knjige su tu a udruženje BEČKE POETE su izdavači i nadam se ponoviti izdanja. Danas sam izgubila najboljeg saradnika.Nikada više se neće ponovo pojaviti niko sličan a da bude i entuzijasta.DANAS sam neizmerno tužna jer je ovaj svet ostao bez jednog pesnika koji je činio pesnike bogatijim i različitim – onakvom kakva bi trebali da budu posebno u Dijaspori koja je i onako siromašna sa kulturom naših koji su napustili svoju maticu.Žao mi je što nisam imala vremena da ti iskažem sve što sam htela i da ti pokažem moju zahvalnost jer si otišao prerano.POČIVAJ U MIRU DRAGI NAŠ VELIKI VELIBORE ANTANASIJEVIĆU

OSTAJEM SA NEUTEŠNOM TUGOM ZA TVOJIM ODLASKOMVEČNA TI SLAVA I HVALA DA SI DEO ŽIVOTA POSVETIO NAMA U BEČU,KLUBU BEČKIH POETA I MENI KAO PREDSEDNICI, MIREL TOMASVEČNA TI SLAVA BEČ: 28.MART. 2021 GODINE.

AKTUELNO