Aktuelno Bečke poete Kultura

Bečke poete/ „Nekad i sad“, veče priča i pripovetki

Uoči početka zatvaranja u klubu je priređeno  veče pripovetke, „Nevesta“- Đure Jakšića iz 1861 g., a uz to , scene i priče  koje oslikavaju današnje probleme se sada čovečanstvo našlo. Prema tome je naziv večeri, „Nekad i sad“. Program je otvorila Neoemi Božinovic sa neobičnom porukom, pod naslovom „Tata“, zatim je čitana pripovetka koja prikazuje ljudske vrednosti ili bolje rečeno udavanje i davanje ženske dece po potrbi i politici roditelja,  a ne zbog ljubav,  šta je često  tragično završavalo kao i u ovoj pripovetka što opisuje.  Raskošna priča našeg poznatog pisca,  nije prikazala samo ljubav zbog koje se umire, već i sliku  potlačenih država i državica u kojima je živio taj naš   narod u Bosni  za vreme Bana i njegovo nasledstva.Čitani su  aforizmi  i anegdota,  Dragana Miljkovica iz Surdulice.  „Savremena Žena“ je priča  u stihu koju je izvela i napisala Sandra Dudić. P esmu posvećenu ovoj konfuznoj situaciji izvela i napisala Jadranka Stanojevic.  Dragan Perišić je  svojom pesmom  takođe ukazao na ovu, današnju  stvarnost u kojoj živimo.

Da bi na to sve jedan pečat stavili, izveli  smo u sonetu,  jednu poruku pod naslovom „Narod strepi“, gde je kraj priče ipak nadanje i kraj strahovanja -bar to predviđamo, eto mi u našem malom pesničkom krugu koji je još manji zbog pandemije.
 Da bi se malo i  nasmejali,  jer uz nas je i na harmonici,  Goran Čigoja, monodramu „ljubavnik“, izveo je Marijan Denkov. Ostali učesnici u programu su još i Novica Pantelic, Zoran Radosavljevic i moja malenkost Mirel Tomas,  kao organizatora ovih predstavljenih buketa.
Nije i ne prođe ni jedna manifestacije a da nije bilo  zakuske. Ovog puta, ukusnu zakusku priredila  je Stana Rakic Dokić, novi član umetničke grupe BEČKIH POETA. Time je našoj kulturnoj zabavi bilo svega dovoljno,,  Sada ostaje da  poštujemo zaključavanje u nadi da bude poslednje i da se  naredne godine krene  novim radom i novom nadom. 
Vaša Mirel Tomas

AKTUELNO