Aktuelno Bečke poete Blog Objavljeno Pisci i ostali umetnici Početna PRILOZI

Maskenbal, poslednji u nizu ceremonijala veštica i vampira uz narodnjak i muziku u Leobersdorfu-KUD- Mladost

Karnevalski običaji  su u stvari  poklade ili  Fasching, maskare,  znači kostimirane i maskirane individue,  čiji je ritala unapred  određen i svima poznat. Ovaj ceremonijal procedualnog rituala  dobija   scenski  stil  umetničkog festivala, ma koliko  ga  i  u kojoj masovnosti organizovali. Fasching potiče  iz rimskog vremena. Slavei  se  svuda u svetu u glavnom u područjima sa većinskim katoličkim stanovništvom. Odatle objašnjenje  o regiji u kojoj se nalazimo i običaje  koje manje ili više preuzimamo.Ovo o čemu vam pišem je upravo jedan takav novonastali  „Faschingsfest “ koji  je organizovan u Lebensdorfu, klubu “ Mladost“,  čiji je predsednik  je Radisa Todic a, organizovala i učestvovala, kao i vodila program   predsednica „KOSSE“ NÖ,  u Leobersdorfu NÖ, Ranka -Savic Cergic. Ranka je  višestrani aktivista,  projekata  i „Animacije“sa omladinom, član je organizacije odbojkaške sekcije za žene,  fudbal, dramska sekcija  i  već poznati  folklor.Posebno mi je drago da predstavim i neku novu aktivnost u našem društvima, za koju se   založila  Ranke „Univerzale“  i  upravo  poziva  na  interaktivnu  radionicu  za decu i odrasle, gde  je već  „konkurs“ inicijativama otvoren. „Dobro došli!

A sada  da se vratim u karnevalski  scenario  ala   Ria, Venedig , Madrid,   pa  sve  do Beča i  završio  u Leopoldsdorfu   bukvalno bio je poslednji u ovoj sezoni. Očekivala sam jednu malu  dečiju ceremoniju u maskama, dočekala me je, ni manje ni više poplava maskiranih i  uniformisanih jedinki, kao prvo ekscelentni Anonimus i  mnogo najstrašnijih  maski, koje  ne bi rado srela  negde u  tami. Najviše se  Šejk razbacivao sa lovom. Mogao si bukvalno da gaziš po Šeijkovim novčanicama. Da uživaš u lepoj robi faraona i grčkih bogova kao i  raskoši  baroka iz venezije,veštica i čarobnjaka je bilo mnogo, srdnjovekovnih musketira,Vampieri   i đavoli su skoro perfektno -zastrašujuće predstavljali svoju silu nad nama malim strašljivcima i ako ja  ne bi smela stati na vagu  da ne bi pukla  vaga!? ipak  me strah. Ni kameno doba nije izostalo,  tu  se našlo makar dve kreature koji  su mlatili sa oglodanim kostima. Mislim da sam vam apetit na ovaj nezaboravni intermezo upravo otvorila. Veruj te mi,  nikada više  neću na jednu maskaradu  doći bez  maske.

Naravno nisu izostali ni kumovi  koji su sa sobom doneli „pravu bebu“ koja  je  posle krštenja daljena nekoj novoj mami.Ni ova  luda noć nije prošla bez  povređenih,  kojima je trebala hitna pomoć, doktori sestre i sve moguće i nemoguće ali nažalost pacijent je na kraju samo prekriven,  jer  je  „operacija“ uspela  ali  pacijent  nije opstao…, na svu sreću što je bio maskenbal  pa i to je isto toliko istina   kao i sve ostalo što nas je ove lude večeri okruživalo. Da sve to ne bi bilo tako tragično i pesimistično potrudio se, za divno čudo još jednom  među živima i neverovatno istinit Čarli  Čaplin, glumio ga je bio Mićo Mandić  ali  veoma autentiöan  da  skoro   nisam verovala ni svojim očima u ono  što vidim. Saznala sam kasnije  da je studirao glumu i da mu je to biser koga, kako on kaže.“  ovaj  svet  netreba ostati  bez Čarlija“. Bio je u uverljiv   i  odnio je prvu naagradu   na  takmičenju u finalima ove zabave.

Sva ova dešavanje  bili bi skoro isti kao na svakom drugom mestu ali,  ipak kažem skoro.Šta je tu drugačije? Svako bi poželio da ima ovoliko nasupa, igre i zabave koliko imamo mi, sa naših prostora  uz muziku i kolo folkloraša. Takvu zabavu bi mnogi u svetu mogli samo pooželeti.Naravno imaju i oni  ples toga i ovde nije nedostajalo moglo bi samo biti  još  malo više, s  obzirom da je ova manifestacija proslavila svoj drugi rođendan mislim da je veom  auspešna.

piše:mirel tomas

AKTUELNO