Aktuelno Blog Kultura Pisci i ostali umetnici Početna

У Бечу на најлепши могући начин обележен Видовдан 2014.

Уз брижљиво припремљен културно-уметнички програм у Бечу је прослављен један од најважнијих српских празника – Видовдан. Представници цркве, дипломатског кора, пријатељи и чланови Просвјете и многобројни гости из јавног и друштвеног живота испунили су салу позоришта „Акцент“ до последњег места.

Овогодишњу Видовданску академију организовале су заједно Црквена општина Светог Саве и одбор СПКД Просвјета у Бечу. Свесни важности овогодишњег Видовдана, као и посебне обавезе да управо Срби у Бечу достојанствено обележе овај велики и вишезначни датум, организатори су поклонили велику пажњу програму и току ове свечане манифестације.

Академија је имала и хуманитарни карактер. Као и претходних месеци, прикупљана је помоћ која је намењена жртвама поплава у Србији и Републици Српској.

По обичају, свечаност је отворио црквени хор, а традиционалну Видовданску беседу говорио је докторант историје на бечком универзитету, члан Просвјете, Дејан Сегић.

„Данас се ми овде у расејању, као и милиони Срба у нашим матицама Србији, Републици Српској и Црној Гори подсећамо на херојство Лазарево и Милошево, подсећамо се правде, жртве и мучеништва, с циљем да не заборавимо ко само, шта смо и одакле смо, и да славећи Видовдан духовно обновимо себе и покажемо да се са поносом сећамо жртве наших предака – славних косовских јунака.Поред овог косовског, ми се данас ,тачно сто година касније, сећамо још једног Видовдана – Сарајевског, 1914. Оног Видовдана, чији терет осећамо посебно ми – Аустријски Срби. Зато смо данас дужни да се сетимо и стотине хиљада хероја са Цера, Колубаре, Албаније , Крфа, који су као и Гаврило Принцип, својом свесном жртвом започели народно ослобођење и уједињење“, истакао је Сегић.

Публици се Видовданским поздравом обратио и специјални гост из Херцеговине, професор Радомир Вучковић, председник одбора СПКД Просвјета у Гацку, а програм је наставио Мали хор Просвјете, који је публику подигао на ноге извођењем српских мелодија, а посебно легендарном песмом „Тамо далеко“, коју су многи у сали певали заједно са клинцима из хора .

Одабрани одломци представе „Свети Георгије убива аждаху“ Народног позоришта Републике Српске у извођењу глумаца Горана Јокића и Александра Стојковића , као и наступ једног од најбољих српских гуслара Моше Авдаловића, чинили су по уметничком квалитету и значају емотивни и естетски врхунац ове свечаности. За многе је то била прва прилика да чују звук гусала – једног од најстаријих европских инструмената, а посебно одушевљени били су аустријски посетиоци. Осим тога, посебан утисак, такође на аустријске званице, имао је надахнут наступ глумаца у оригиналним српским униформама, за који су награђени громогласним аплаузима.

Програм је ефектно завршила млада уметница на виолини Христина Шушак, а на крају су пред публику изашли сви учесници које је публика френетично поздравила.

Посебни гости вечери били су бициклисти – хуманитарци из Крагујевца- Мирослав Аксентијевић, Драган Величковић и Бобан Јевтић, који су у добротворне сврхе возили од Крагујевца до Беча, прошавши кроз пет држава и прешавши 1200 километара, да би баш на Видовдан стигли на академију. Они су председнику бечке Просвјете, проф. Срђану Мијалковићу симболично уручили мајицу са хуманитарним порукама и бројем 1003 за помоћ путем СМС поруке, а он се захвалио свима на помоћи и апеловао на земљаке који ће одмор проводити у домовини да и на тај начин наставе са хуманитарном подршком угроженима.

Овај и овакав Видовдански празник у Бечу остаће дуго у памћењу званицама и гостима ове, по много чему посебне свечаности.

Служба за информисање Просвјете, Беч, 29.6. 2014.

AKTUELNO