Aktuelno Blog Kultura Naslovna Pisci i ostali umetnici

У Бечу на најлепши могући начин обележен Видовдан 2014.

Уз брижљиво припремљен културно-уметнички програм у Бечу је прослављен један од најважнијих српских празника – Видовдан. Представници цркве, дипломатског кора, пријатељи и чланови Просвјете и многобројни гости из јавног и друштвеног живота испунили су салу позоришта „Акцент“ до последњег места.

Овогодишњу Видовданску академију организовале су заједно Црквена општина Светог Саве и одбор СПКД Просвјета у Бечу. Свесни важности овогодишњег Видовдана, као и посебне обавезе да управо Срби у Бечу достојанствено обележе овај велики и вишезначни датум, организатори су поклонили велику пажњу програму и току ове свечане манифестације.

Академија је имала и хуманитарни карактер. Као и претходних месеци, прикупљана је помоћ која је намењена жртвама поплава у Србији и Републици Српској.

По обичају, свечаност је отворио црквени хор, а традиционалну Видовданску беседу говорио је докторант историје на бечком универзитету, члан Просвјете, Дејан Сегић.

„Данас се ми овде у расејању, као и милиони Срба у нашим матицама Србији, Републици Српској и Црној Гори подсећамо на херојство Лазарево и Милошево, подсећамо се правде, жртве и мучеништва, с циљем да не заборавимо ко само, шта смо и одакле смо, и да славећи Видовдан духовно обновимо себе и покажемо да се са поносом сећамо жртве наших предака – славних косовских јунака.Поред овог косовског, ми се данас ,тачно сто година касније, сећамо још једног Видовдана – Сарајевског, 1914. Оног Видовдана, чији терет осећамо посебно ми – Аустријски Срби. Зато смо данас дужни да се сетимо и стотине хиљада хероја са Цера, Колубаре, Албаније , Крфа, који су као и Гаврило Принцип, својом свесном жртвом започели народно ослобођење и уједињење“, истакао је Сегић.

Публици се Видовданским поздравом обратио и специјални гост из Херцеговине, професор Радомир Вучковић, председник одбора СПКД Просвјета у Гацку, а програм је наставио Мали хор Просвјете, који је публику подигао на ноге извођењем српских мелодија, а посебно легендарном песмом „Тамо далеко“, коју су многи у сали певали заједно са клинцима из хора .

Одабрани одломци представе „Свети Георгије убива аждаху“ Народног позоришта Републике Српске у извођењу глумаца Горана Јокића и Александра Стојковића , као и наступ једног од најбољих српских гуслара Моше Авдаловића, чинили су по уметничком квалитету и значају емотивни и естетски врхунац ове свечаности. За многе је то била прва прилика да чују звук гусала – једног од најстаријих европских инструмената, а посебно одушевљени били су аустријски посетиоци. Осим тога, посебан утисак, такође на аустријске званице, имао је надахнут наступ глумаца у оригиналним српским униформама, за који су награђени громогласним аплаузима.

Програм је ефектно завршила млада уметница на виолини Христина Шушак, а на крају су пред публику изашли сви учесници које је публика френетично поздравила.

Посебни гости вечери били су бициклисти – хуманитарци из Крагујевца- Мирослав Аксентијевић, Драган Величковић и Бобан Јевтић, који су у добротворне сврхе возили од Крагујевца до Беча, прошавши кроз пет држава и прешавши 1200 километара, да би баш на Видовдан стигли на академију. Они су председнику бечке Просвјете, проф. Срђану Мијалковићу симболично уручили мајицу са хуманитарним порукама и бројем 1003 за помоћ путем СМС поруке, а он се захвалио свима на помоћи и апеловао на земљаке који ће одмор проводити у домовини да и на тај начин наставе са хуманитарном подршком угроженима.

Овај и овакав Видовдански празник у Бечу остаће дуго у памћењу званицама и гостима ове, по много чему посебне свечаности.

Служба за информисање Просвјете, Беч, 29.6. 2014.

About the author

Mirel Tomas

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Add Comment

Click here to post a comment