Aktuelno Bečke poete Kultura Naslovna Nekategorisano Pisci i ostali umetnici

SVETSKI DAN POEZIJE U UDRUŽENJU „BEČKE POETE“

u udruzenju becke poete (6)u udruzenju becke poeteu udruzenju becke poete (3)u udruzenju becke poete (2) A gde bi bio održan, „Dan poezije“ ako ne bi to bilo kod „Bečkih poeta“!? Poštovanje i svima drugima koji su obeležili ovaj međunarodni dan poezije, to je dokaz da postojimo i da poezija ima važno mesto u kulturi ljudskoga roda. Odakle bi krenula da pišem, ako ne od onog člana koji se privi dosetio da nam predloži da obeležimo tako veličanstveni praznik poezije, a to je bio Velibor Antanasijević. Nama je i onako potrebna samo iskrica da zapalimo „pola Beča“ našom ljubavlju koju imamo prema poeziji.Tako je u nedelju 20,marta 2016 g. bilo mnogo dobrih predloga da se čak na 6  jezika recitovala internacionalna poezija. Zanimljivo je koliko može da bude melodično i prijatna recitacija na jeziku koga niti jednu reč  ne razumemo, ali nam se čini da je shvatamo.To je u poeziji zaista jedna vrlina, da svojom sopstvenom maštom dočaramo i osetimo karakter i emociju onoga što čujemo. To je isto kao da gledamo jednu apstraktnu sliku kojoj dodeljujemo motive iz svoje mašte.Umetnost je kao vodopad sa bezbroj kapi a ti vidiš samo nekoliko koje tako sijaju da ti ulepšaju trenutak. Tako je bilo i na ovoj večeri različite poezije.Mnogo sjajnih kapljica koje su se presijavale od lepote. Ponovili smo čak lekciju iz školske književnost, jer smo predstavili pesme koje su poznate iz ranih školskih dana. Bilo je lepo na trenutak vratiti se u ranu mladost i čuti poneku pesmu iz tog vremena koja nije izgubila na svojoj lepoti, poruci ili tuzi koja je karakteriiše. Današnji učesnici su položili ispit interpretiranju poezije.
Da vam predstavimo neke od njih:Kristina Stefanovic, zamenica predsednika ovog udruženja, bila je i voditelj programa zajadno sa Veliborom Antanasijevićem, koji je čitao dela Jesenjina, dok je Kristina Stefanovic, predstavila između ostalog i recitacuju od Tina Ujević „Notturno“, a zajedno sa Pericom Ilin, izveli su recitacje od J.Wolfgang Göthea „Wilinski kralj“, Danica Marinkovic, je pored svoje pesme „Poezija se slavi“ izvela i pesmu na persijskom jeziku. „Devojačku pesmu“ od Desanke Mksimovic, kao i pesma Đure Jakšića -„Ponoć“, izvela je Anđela Mitrović.
Osvrt na poeziju, knjige i audiosnimke, najlepših pesama, Bratislava Rakića, književnika iz Augusburga.Predstavila je Mirel Tomas. Poznatu pesmu, „Emina“ od Aleksa Šantića i „Barbara“ od pesnika, Žaka Prevera, izveo je Perica Illin. Autorsku pesmu, Mirjane Magure, „Buđenje pesnika“, čitao je Velibor Antanasijević kao i svoju pesmu „Sanjao sam da sam pesnik“.Već dugo se na ovom prostoru nije recitovala pesma „Ostajte ovdje“, od Alekse Šantića, recitovala ju je, Jorgovanka Stević, koja je i sama uspešna pesnikinja, pa je pročitala i jednu svoju autorsku pesmu.Ove večeri, kao da je „bluz“ vibrirao u vazduhu dok su se smenjivali, recitujući dela pisaca, manje ili više tužnih stihova, tako i naša najtužnija pesma od Desanke Maksimovic, „Krvava bajka“, koju je pročitala, Aleksandra Petrić,kao i jednu pesmu na melodčnom italijanskom jeziku. Onda su došle na red vedrija dela. Devojčica, Nataša Lepović, predstavila se pesmom na engleskom jeziku a Katarina Lepovic je recitovala na nemačkom jeziku. Zatim je jednu narodnu-nacionalnu pesmu na mađarskom jeziku govorila Ildiko Farro. Zorka Ivanovic, pročitala je svoju autorsku pesmu, „Dolazim ti mama“. Priču o „Beograđanima“, od Mome Kapora, izveo je Milinko Ametovic. „Kako se dobro snašla u Beču, a tek što je stigla iz Bosne“, performansom nas je malo zabavljala na svoj račun, Djuja Kojić, inače samostalni umetnik.“Romska prosidba“, uvek dobra zabavnu i komičnu tačku, izveli su: Herman Stjepan Stojanović, autor više pesničkih zbirki i Kasijana Milošević, član udruženja književnika Srbije i autori više knjiga. Tako se završi i ova plejada, isprepletenih stihova i reči.
Dođite nam opet, dragi naši, da se i vama „duša leči“, poručuju vam Bečki umetnici
Vaša urednica, MirelTomas , lektor, Velibor Antanasijevic