Aktuelno Bečke poete Blog Kultura Naslovna Nekategorisano PRILOZI

„DAN ŽENA“ U UDRUŽENJU POSEBNO OBELEŽEN !

 

 

 U udruženju „Bečkih poeta“, u nedelju 10. marta, održana je manifestacija u čast Međunarodnog praznika, „Dana Žena“, koji  je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.Nemačka feministkinja, Klara Cetkin i istaknuta akivistikinja za prava žena, prva je javno stala u odbranu onog što je ženama uskraćeno, kao na primer: Pravo na trudničko bolovanje, pravo glasa i mnoge druge nejednakosti u kojima su žene ugrožene i uskraćene za ljudska prava. Upravo je ravno 100 g. od početka borbe za ženska prava ali još uvek su na istom putu i još su daleko od svojih prava koja imaju i muškarci.

Istorija nepravde i borbe za ženska prava, traje vekovima a danas smo već u 21 veku i još uvek smo daleko od cilja. Članovi udruženja „Bečkih poeta“ su priredili svoj redovni program povodom ovog značajnog datuma, na kome su prvo predstavili istorijat na nemačkom jeziku, koga je Aleksandra Petric pročitala, dok je na srpskom čitala Katarina Marković. U daljem programu priredili smo više različitih tema, od poezije preko prikladnih scenskih prikaza, koje su čitali ili izvodili:Dnijela  Mišić pročitala je poemu „Der Poet“, Velibor Antanasijevic „ Crveno slovo“, Malina Marina Jankovic „Die Tulpe“, Jadranka Stanojević, pročitala je pesmu “ Ženska intuicija“, Matija Bućić Micić, „Pesma ženi „, Zorica Mitic predstavila je poruku “ O životnim vrednostima“, Goga Raz pesmu od pisca, Vesne Parun, Biljana Stojičević, pesmu “ Nikada moje najmilije“, Andrej Djurišić nasmejao je društvo humorom, Zorica Vitomirov priču „Ukapirao čovek “. Matija Micić pročitao je priču , „Za malo osta neoženjen“! Aleksandra Petrić na nemačkom, “ Brot und Rose“, Jadranka Stanojević „Ljubav od prvog daha“. Zorica Mitic, “ Žene su krive za sve“. Zorica Vitomirov: Hrvatica i Srpkinja. Članovi udruženja su izveli nekoliko kratkih scenskih prikaza: Biljana Stojičević i Slaviša Velimirović: ,,Ženska prava samo na papiru“ i „Buket“. Buket je zaista buket ali je bio sačinjen od makarona, pirinča i ostalih namernica, jer je obećani buket ostao nekupljen a „Muž se snašao“…. Velibor Antanasijevic i Luca Tadijanović: „Doktore boli me duša“, vrlo zabavna analiza ljudske „duše“ Gordana Raz i Andrej Đurišić: ,,Prazna kutija“, ispovest radnog kolege kome preti otkaz na poslu. Katarina Kaća Titović i Danijela Mišić: “ Zla žena“, u kojem „Služavka“ na kraju „otruje“ svoju gazdaricu ,,Sultaniju“, koja je zlostavljala. Ipak su se na kraju svi , „živi i zdravi“ zabavljali uz živu muziku.

URUČENE su i članske karte članovima koje je publika i pozdravila: Gordana Raz, Danijela Mišić i Zorica Isailović, koje decenijama žive u Beču. Postale su vredni i aktivni članovi ovog udruženja u kome su se već duže vremena svojim dobrim delima i dokazale. Autor teksta:Mirel Tomas