Aktuelno Bečke poete

„Uči se presti – spremaj darove“

!

U prošla vremena kada su naše bake bile mlade, morale su se naučiti svi ručni radovi. To je bilo neophodno jer sva odeća i posteljina kao i ukrasni stolnjaci trebali su se spremiti i uraditi ručnim radom. To je deo onoga što želimo prikazati tim našim manifestacijama pod nazivom “ Etno večeri i besede“. Pošto se uz sve te poslove i besedi – pričaju priče, uzeli smo vezane pojmove i ako se besede pominju i samostalno, tako smo i mi spremili i jedno i drugo. Scene tih pojedninih delova smo prikazali bez publike sinoć 20.12.2020 g. kao najavu da ćemo sve zajedno predstaviti onda kada se za to steknu uslovi posle zaključavanja.
U ovim sinoćnim scenama radi se o „Familiji Kosovčić“, čija devojčica u ulozi Slavljane (Noemi Božinović), po naređenju majke u ulozi Divne ( Sandra Belmus) treba već da nauči presti na preslicu ali joj to nikako ne ide. Ona čak neće ni da se udaje kako joj majka savetuje, ustvari bar to odbija na jedan vrlo mudar način. Što ćemo imati priliku da prikazemo i publici nadamo se da ćemo tada imati nekoga i u buplici.
Sokratove teze u besedi
Drugi scenario prikazujemo jednu neobičnu besedu, koja se ne završava ovom večeri već će se nastaviti u sledećoj godini a koju i ne možemo često čuti a posebno ne u ovakvim krugovima naših van granica a to je: Uvodna beseda „Platon – Fedar „O ljubavi i lepoti“ (prema izdanju Narodne knjige, Alfa, 1996.; preveo Miloš N. Đurić) LICA: Sokrat i Fedar koje citiraju Vojislav Besedic i Marijan Makedonski u početku. Taj razgovor predsatavili smo kao goste koji su navodno „svratili „kod porodice „Kosovčić“ i uz vino i večeru, započeli svoju filozofsko – nadpričavanje u kome se govori o „ljubavi i lepoti“, ni manje ni više teza najpoznatijeg grčkog filozofa Sokrat-a koji je živio 469 pr. Hr – Platonov učitalj, bavio se moralom dobra i zla. Mi smo sebi uzeli za temu da vas uvedemo u te svetski poznate filozofske beleške na jedan pristupačan i zabavan način. Priredila i incinirala ove teme u klubu bečih poeta- Mirel Tomaš.