Nekategorisano

8. MART INTERNACIONALNI DAN ŽENA

U klubu „Bečke poete“, proslavljen je Internacionalni Dan Žena, 8.Mart.

Nakon više mesečne ograničenosti, napokon smo mogli da se družimo. Ovaj praznik je u senci zbog rata koji je upravo započet u Ukrajini  i milioni izbeglica koje stižu. Ali i pored toga moramo naći trenutke i zabaviti se nečim drugim i normalnim ma koliko to bilo teško.

Gosti koju su uveličali našu manifestaciju sa umetničkim programom bili su: Nastavnica iz Ukrajina Tanja Kratinec koja je među prvima stigla sa dvoje dece. Bojana Šećerov, koja radi za OSZE u Ujedinjenim Nacijama i njen suprug,  Jovan Trifkovic, koji se aktivno zalaže za komunikaciju naših Srba koji žive ovde i spona sa domovinom.

U programu učestvovali:

Mirel Tomas, Stana Rakic Dokic, Marijan Denkov,Valentina Votipka Tot, Zorica Mitić, Milinko Ametovic Beganovic i Branko Hakler.

Sastav programa:

O toma, zašto je važno pomenuti ovaj praznik uredila i predstavila Mirel Tomas, kao i filozofiju ljubavi  iz eseja Petra Travinija. Priča o Stani i Petru, nekada još kada su roditelji dogovarali brakove ipak je pobedila ljubav, koju je pročitala Stana Rakic Dokić je filozofija o ljubavi koju  se upravo opisuje  u eseju,  P. Travinija.

Valentina Votipka Tot je recitovala pesmu od Disa, „Možda spava“. Marijan Denkov je pročitao komičnu priču, „žene biraju“  a to je ono: …Ona se lepo doterala da se dobro unovči, na to sam ja dobro naseo. Sve je bila pesma dok se ona nije sredila, razdužila i dobila novu konto karticu… ostala je ostala  istorija a ja ostao beskućnik…  Zorica Mitić, čitala je svoju autorsku pesmu o ljubavi.

Milinko Ametovic Beganović, recitovao je pesmu, Hermana Stjepana, koji je bio jedan od nas. Stana Rakic Dokić pročitala je ljubavnu poemu, prijateljstva pod nazivom,“Moja duša“. Na tu  njenu,  u stvari njoj upućenu poruku pesmom. usledio  je i  odgovor,  isto tako pesmom kao  rasvetljenja njene poemike, autorski rad  Mirel Tomas, pod nazivom „Dvije duše“.

Marijan Denkov  izveo je  sa Stanom Rakic Dokic gde su sa  humorom predstavili  strah koji muškarac ima od prve noći sa ženom i kada iz straha  on ne usudi – onda kaže, „Žene ne znaju šta hoće“.

Između svake recitacije i scene zabavila nas je muzika frule Bore Dugića, koju je naš muzičar Gagi priredio. Posle programa je bila bogata zakuska ukrašena sa puno cveća, ples pesma i igra, učinile su ovu veče posebnom.