Nekategorisano

#Šeširijada u Beču u pogledu na #Skadarliju

Šeširijada koju je organizovalo udruženje, BEČKE POETE, održana je u nedelju 26.06. 22 .godine u Beču – na starom Prater-u. Ova manifestacija je posebna po mnogo čemu, spoj umetnosti i književnosti kojom prestavljamo naš narod i njegovu najbolju kulturu u priči, recitaciji i pevanju. Pri tome se pominje vreme u kome su nastala ta pojedina dela naših pisaca koji su živeli početkom ovog veka na nekadašnjoj Skadarliji a, to je beogradska četvrt najpoznatija po Boemskom životu.

Predstavljamo ili barem pokušavamo vreme u kome su se nosili  i šeširi koje svi imaju koji dođu na ovu manifestaciju. Mirel Tomas , kao organizator ispred udruženja, je u pogledu na čardaklijsku Šeširijadu sačinila i obogatila sa elementima koji nisu prethodno bili poznati ni na Skadarliji.
Njen sopstveni izum je bacanje šešira na štap kao takmičarska kategorije, pored takmičenje u lepom odevanja sa šeširom. Program iz književnosti i autorska dele nekolicine bečkih pesnika, među kojima su bili: Mirel Tomas, čitala je iz svoje nove zbirke pesama.“Samo za jedan kamen pod glavu“. Ovu manifestaciju su obogatili su gosti iz Beograda, pevačko društvo „Praskozorje“ u kojoj su učestvovali pojedini solisti: Rade RB Arsic, Svetlana Krulj, Jelena Škoric,Tanja Nicič, Jelena Djurovic, Lola Adzic, Ivana Njagul, Goran Petkovic, Radovan Arsic.
Zatim je program započeo time što su prikazali priču pod naslovom: „Đuro Jakšic se pojavio nakon jednog veka“ među nma na šeširijadi. U toj priči se govor o tome, šta bi nam rekao naš najpoznatiji pisac kada bi se sada pojavio među nama? U ulozi Đure Jakšica, bio je, Mijo Čukurin, Marijan Denkov Makednoski i Novica Pantelic. U ostalom recitovanju ili izvođenju nastupili su: Stana Rakic Dokic, Katarina Markovic, Valentina Votipka,Jadranka Stanojevic, Katarina Stević Titović, Jimmi Peric, Zorica Mitic i voditelj programa, Dragan Mikšić. Ove godine je predstavljena još jedna ideja koju je Mirel Tomas nazvala Vihor. Vihor se izvodi nakon takmičenja u lepim šeširima i garderobi i to, pre početaka takmičenja u bacanju šešira na štap. Uz posebnu najavu bacaju u isti mah svi prisutni svoj šeširi u vis i dočekali ga u ruke. Šešir ne sme pasti na pod… Posle toga nastaje veoma zabavan deo programa a to je, bacanje šešira na štap.Kada se dobije i poslednji pobednik onda nastaje proglašavanje. Sve se izvodi uz muziku. Pobednici ove šeširijade bili su :
 
NAJLEPŠI ŠEŠIR ŽENSKI
1. Valentina Votipka -Tot, 2.Tanja Spasic, 3.Nadja- Joliee atelier Stana,
 
NAJLEPŠI ŠEŠIR MUŠKI
1.Marjan Makedonski. 2. Petrovic Goran.3.Perica Kodzic,
 
BACANJE ŠEŠIRA NA ŠTAP
1.Marijana Kodzic
2.Bobar Mira
3. Nagradu nije niko osvojio.Sponzori su bili : Stana Rakic Dokic, Stević Slaviša firma „Elit“