Aktuelno Kultura Pisci i ostali umetnici Početna PRILOZI

Knjiga, Ljubivoja Stefanovića „Poslednji plač volova“, prošlost ili sadašnjost!?

Predstavljam vam jednu  knjigu koju je izdao Književni krug, a napisao ju je Ljubivoje Stefanović-Babovac.Rođen je 49 g. u Aranđelovcu. Studirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio kao novinar i karikaturista u aranđelovačkom fabričkom listu. Pitanje, da li postoji još fabrika i list ostavit ćemo ne odgovoreno. Svoje pesme je objavljivao u zajedničkim izdanjima  i lokalnim časopisima. Ova, upravo izdata knjiga  pod  naslovom „Poslednji plač  „Volova“,  je prva njegova knjiga. Naslov nas podseća na neka davno prošla vremena, kada je značilo bogatstvo posedovati ove   životinje. Danas  kao da i  ne postoje!  Sam naziv „Volovi“ je  za mnoge neznačajan. Davno  su u ovom svojstvu nestali ali, kao da su došli još jednom da se pojave bar u nekoj  pesmi. Da  je ovu knjigu izdao pre četiri decenije  ne bi bilo tako značajno kao   danas.  Danas,  kada većina žitelja  užasno siromaši a manjina ogromno bogati, ostaje nam još neki krik ili plač „Volova“, kako pisac kaže, poslednji !
U stihovima  se  nazire   davno minule vrednosti   ili  možda uzalud traži   neko značenje sa kojima bi  se  danas moglo  upoređivati. Više od toga opisao  je pesničkim jezikom  i simbolikom ,  lomljenja i otimanja svega onoga što  je čovek vekovima stekao. Oskrnjavljivanje svake vrednosti do bezumlja.

Jednako hladnokrvno opisuje one koji  kasape, otimaju i one  kojima se otima. I,  jedni i drugi na kraju pakuju kofere za odlazak u nepovrat. Gladni poreznici  i gladni dužnici , zauvek umuknu   pod nemoralom   bogataša koji  imaju sve osim razuma i sve osim morala. Između tih preostalih „vrednosti“ nestaju   skromne ljudske duše, polako nepovratno „zalaze“ kao sunce  ali ne osviću. Ovako bi se mogla  prepričati jedna njegova pesma  ove nove knjige a ima ih mnogo, sve  imaju  nešto   zajesničko a,   to  je  umeće pisca da napravi sponu između prošlosti i sadašnjosti,  između istine i fikcije.

Skoro svaka  pesma je posebna priča, o kojoj  bi rado pisala  kada bi  stalo u nekoliko rečenica, što je naravno ne moguće. Neki pisci imaju nekoliko dobrih pesama u jednoj knjizi  a  naš pisac ima   mnogo dobrih pesama. Najbolje je  da i vi  pročitate  ovu ne svakidašnju  knjigu, koju možete dobiti  i na adresu.

mirel tomas

AKTUELNO