Aktuelno Kultura Početna

PROSVJETA, BEČ – GOSTOVAO PISAC SLOBODAN VLADUŠIĆ

 

U okviru svojih popularnih  „Duhovnih razgovora“  protekle subote u prostorijama hrama sv. Save u 3. bečkom okrugu, SPKD Prosvjeta iz Beča organizovala je  vrlo uspešno književno veče i susret sa piscem Slobodanom Vladušićem.
Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, pozdravio je i bečkoj publici predstavio Slobodana Vladušića, pisca i docenta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Odseku za srpsku književnost, glavnog urednika najstarijeg „živog“ časopisa na svetu „Letopis Matice srpske“ uspešnog autora i dobitnika brojnih književnih nagrada.
Govoreći o svom najnovijem romanu „Mi izbrisani“ koji je objavljen prošle godine, Vladušić je objasnio da se radi o modernoj formi sajber romana, ali i istovremenom čuvanju tradicije. Autor je za ovaj roman dobio književnu nagradu „Meša Selmović“.
Vladušić je rekao da je radnja romana smeštena delom u takozvanom sajber svetu sa ciljem da se čitaocu obrati na novi moderan način, a istovremeno sačuva prošlost i vraćanje tradiciji i prilagodi ga naletu modernog. U sklopu ovog jedinstvenog romana na srpskoj književnoj sceni izrađen je i virtuelni deo i internet stranica (www.slobodanvladusic.net) kojom autor ilustruje, kako objašnjava, odbrambeni modernizam.
U nastavku je bilo reči i o prethodnim Vladušićevim delima, esejima „Crnjanski, megalopolis“ i romanu „Forvard“. Publika je imala priliku da razgovara sa autorom o aktuelnim kretanjima srpske kulture i književnosti i dilemama sa kojima se dijaspora suočava.
 
– Beč nije strani grad za srpsku kulturu budući da je veliki broj srpskih pisaca boravio, školovao se i stvarao u njemu. Vi ovde niste stranci već nastavljate lepu i kulturnu misiju srpskog naroda i srpske kulture u Beču – poručio je prisutnima  Vladušić.
Srđan Mijalković je podsetio da Prosvjeta ovog 24. maja obeležava tri godine postojanja, a samim tim i održavanja duhovnih razgovora koji ove godine imaju moto „Autori s principom“.U okviru ovogodišnjih duhovnih razgovora Prosvjeta će u junu ugostiti  pisce Vladimira Pištala i Vesnu Kapor.
PR. PROSVJETE

AKTUELNO