Aktuelno Bečke poete Pisci i ostali umetnici Početna

Preminuo je najpoznatiji jugoslovenski kompozitor Branko Karakaš

10461793_10202257229336922_302528913_n

Njegova komemoracija se održava 9.7.2014 u Beču, 7. Bezirku u Klaviergalerie
na 1. spratu, Keiserstrasse 10 u 16.30 h.“Pjesma je  uvjek bila i osala najjače oružje svakog naroda“Napisao je Branko Karakaš u poslednjoj izdatoj knjizi narodnih pesama.  Raditi na očuvanju našeg najlepšeg pesničkog nasleđa, objaviljivati knjige i sakupljati sve najvrednije  u zbirke da bi se moglo  očuvati od navale novopečenih kompozitora koji ne stvaraju svoje već se služe prepravljanjem ong najvrednijeg i najlepšeg narodnog blaga, a to je pesma. Pesme koje su se vekovima održale, danas su na najboljem putu da  svaka bude rasčupana i podeljena  u delove  i pokrivena muzikom koja ne pripada našem narodu i ne pristoji da se skrnave njegove lepote. Sve je on to  dobro  znao. U njegovoj duši je plakao, pričao, pisao i  pominjao najbolje vrednosti koje imamo, mi  svi zajedno koji smo bili u zajedničkoj državi. Kada sam posle njegove promicije  predložila  da poradimo više na  njegovoj  biografiji i njegovim delima, on je rekao da mora da izda još dve zbirke, pa će posle toga da nađe malo vremena i za to. Nažalost, on je stigao da izda dve poslednje  dve  zbirke narodnih  pesama,   ali nije više stigao da se posveti svojoj biografiji za koju sam bila veoma zaineresovana. Zbog toga,  danas  objavljujem ovaj tekst povodom njegove smrti. O, njegovom stvaralaštvu  ostalo nam je da sami  sakupljamo bisere njegovih dela  i da jednoga dana pripremimo , njegovu kompletnu biografiju. Kompozitor i višestruki umetnik ,Branko Karakaš  ponajviše vredan i nesebičan čovek koji je želio  još u svojoj 81 godini života, uraditi   nešto više za buduća pokolenja i,   u očuvanju sveopšteg narodnog  dobra. Objavio je  knjigu: pod nazivom: 101 Najljepša pjesma naroda Bosne i Herzegovine -Branko Karakaš, u Sarajevo 2013.
Par reči iz  predgovora:
Ako se rađanje narodne pjesme posmatra kao dugotrajni proces, koji u sebi sadrži razne faze nastanka i njenog samopotrvđianja, onda njen opstanak na prostorima Bosne i Herzegovine zahtijeva od nas da se odredimo prema njenim estetskim vrijednostima i njenoj ulozi  koju karakteriše sadašnji trenutak.S obzirom na njen dugogodišnji staž, neprocjenjivu umejetničku vrijednost i ulogu koju igra u vaspitanju minulih i
sadašnjih generacija, narodna pjesma postaje najprepoznatljiviji znak svih onih osobenosti i vrijednosti koje karakterišu jedan narod.Imajući u vidu činjenicu da je narodna pjesma, zajedno  sa svojim stvaraocem rarodom, provela dugi životni  staž i odolela svim iskušenjima vremena, u svim hitorijskim fazama društvenog razvitka, postajući sve raskošnije i privlačnija, stvoreni su svi preduslovi  za njen nezadrživi hod, ne samo na prostorima sadašnjosti, već i u budućnosti. Obogaćena  novim izdržajnim  sredstvima i mogućnostima savremenog načina plasmana, njen prkosni ritam i raspjeana  melodika postaju svakodnevni govor, ne samo na prostorima Bosne i Herzcegovine, već i brojnih ljubitelj narodne pjesme širom svijeta, koji u pjesmi traže oduška svom raspoloženju. To nas navodi na zaključak da je pjesma uvjek bila i osala najjače oružje svakog naroda. Pjesma je uvjek bila govor srca i duše, nošena zanosom i sevdahom. Zato, ako želiš da upoznaš duš jenog naroda, njegov karakter i obeležja , njegovu sudbinu i istorij,upoznaćeš ih najbolje preko njegovih narodnih pesama….
(iz  nove knjige Branka Karakaša)
(piše mirel tomas)
DRAGI PRIJATELJI I POZNANICI  PODRŠKA -POŽELJNA
Najpoznatiji jugoslovenski kompozitor je preminuo.
Njegova komemoracija se održava 9.7.2014 u 7.
Bezirku u Klaviergalerie
na 1. spratu, Keiserstrasse 10 u 16.30 h. Njegova kćerka i žena  dr. Dragana Karakaš

AKTUELNO