Aktuelno Bečke poete Kultura Pisci i ostali umetnici Početna

Dan oslobođenja od fašizma ispred Ruskog spomenika u Beču!

33 39 61 62 64 68 69 71 75 76 79 80 8513139324_1712869098979509_4298141795147704552_nDanas, pre 71 godina okončan Drugi svetski rat u Evropi.Sovjetska,Crvena armija je u cilju oslobađanja Beča, poslužila se posebnom strategijom. Nakon što su osvojile Bečko Novo Mesto (Wiener Neustadt), Željezno (Eisenstadt), Neunkirchen i Gloggnitz, približavali su se Beču. Hitler nije želio da Beč bude proglašen otvorenim gradom, nego je tražio da Wehrmacht brani grad. Austrijanci su, u nastojanju da spreče razaranja, organizirali pokret otpora. Taj je pokret trebao da onesposobi nemačke snage i olakša što mirniju predaju grada.
Za odbranu bečkog područja bio je zadužen njemački general , Rudolf von Bünau, dok su se sovjetske trupe borile za Bečko Novo Mesto (Wiener Neustadt),  Rudolf von Bünau napušta grad u strahu od sovjetkog zarobljavanja. Strategija Crvene armije postiže svoj cilj
u odbrani Beča bez razaranja.Nakon skoro šest godina rata, Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju. Samo u Evropi, najmanje 45 miliona ljudi je umrlo. Najveće žrtve su registrovane u Sovjetskom Savezu,(27 miliona ), Nemačkoj (sedam miliona) , Poljskoj (pet miliona), i Jugoslaviji (1,5 miliona). Masovnim zločinom ubijeno je šest miliona Jevreja, i 200.000 Roma.Zarobljeno je 3,3 miliona drugih učesnika rata, kao i isto toliko prinudne radnika i hiljade ne-jevrejskih logoraša.Tako da je 8.maja Nemačka potpisala kapitulaciju čime je bio završen Drugi svjetski rat.Taj dan se slavi kao dan oslobođenja.

Ove godine je Dan pobede proslavljen u Beču na Heldenplatz-u, a posebno je svečano obeležen kod Ruskog spomenika naSchwarzenbergerplatz-u, od strane ruske diplomatije. Svojim učešćem još preživeli veterani su bili u centru paženje. Dečjim horom i koreografijama otvorena je ova divnu srečanost pod suncem obasjanog Ruskog spomenika koji je postavljen u znak zahvalnosti za odbranu Beča. Bečka filharmonija je dala svoj tonski doprinos na najvišem nivou umetnosti.Ovoj manifestaciji se pridržili, pored ostalih, i Slavenska Unija koju je organizovao Stevan Radončić, sa brojnom saradnicima, kao što su: Zivojin Trifunovic, Zika Bomba, Aleksandra Petric, Momir Tabakovic, Jelena Jeka Petrovic, Angela Litrico, Nataša Sperlić, Rатко Antonijevic, Velibor Antanasijević i klubovi: „Bambi“ predsednik ( Milanu Popovic), i “ Bečke poete“, sa Mirel Toms i Zoricom Radišić. Stevan Radučić, kao organizator programa Slavenske Unije  je iskazao zahvalnost i Nemanji Damnjanovići poslanik (FPÖ), srpskim studentima  u Beču kao  i Nedeljku Savić. Posebnu pohvalu dobila je i Katarina  Kovacevic za divno izvedenu srpsku himnu „Boze pravde“.
Tradicija održavanja Dana pobede će senastaviti i u buduće.Autor teksta: Mirel Tomas

AKTUELNO