Aktuelno Arhiva Bečke poete Kultura Početna

Matija Mićić o nekadašnjim Srbima koji su živeli u Beču i buket pesničkih stihova!

PREDAVANJE MATIJE MIĆIĆA BUCIĆA

O NEKADAŠNJIM SRBIMA KOJI SU ŽIVELI U BEČU I BUKET PESNIČKIH STIHOVA

Matija Mićić Bucić, završio je fiolozofski fakultet u Beogradu, smer etnologija i antropologija. Radio je u etnološkom muzeju „Staro Selo“ u Sirogojnu kao pripravnik. 24.februara 2019.godine je održao predavanje u Beču, u udruženju „Bečkih poeta“. Istorijsku priču je započeo upravo prvim doseljavanjem Srba, poznatom seobom sa Čarnojevićem, u Beč. Prvo naselje na kojem su živeli prvi Srbi, kada su se doselilii 1693. godine, zvalo se Ratzenviertel, taj deo grada se danas nalazi u bečkom kvartu Gumpendorf ( Das Ratzenstadl in Wien, Kaunitzgasse). Nastavljeno je Velikom Seobom Srba 1690 godine. Govorio nam je o njihovom nastanjivanju, delovanju, o uspesima, privilegijama. Govorio je o mnogim znamenitim, a uglavnom zaboravljenim Srbima, koji su mnogo doprineli na raznim  područjima kulture, umetnosti, zdravstvu i u vojnim doktrinama. Mnogi od njih su zaboravljeni, na kraju postali veliki gubitnici i završili su u najvećem siromaštvu. U pripremi predavanja su učestvovali:Andrej Đurišić i Mirel Tomas, a prevod na nemački jezik uradila je naša članica Aleksandra Petrić.

Buket pesničkih stihova je ukrasio ovo veče u klubu „Bečkih poeta“.

Posle pažljivo saslušanog predavanja o nekadašnjim Srbima u Beču, veče su nastavili pesnici sa svojim autorskim stihovima, kao i delima poznatih pisaca. Kao stanovnici ovog velikog grada, želimo da se i naša reč čuje i dopre do onih koji i ne znaju da postojimo. Zbog toga se trudimo da i sami proizvedemo ono što će i nas obeležiti kao one koji su se bavili nečim što je na našem srpskom jeziku i što će služiti u očuvanju naše kulture. Nije nam dovoljno da budemo samo „statisti“ za scene koje nam priređuju drugi, već i sami da budemo „akteri“ naših dela i da ostavimo na papiru ili u knjigama ono što sami stvaramo kao umetničko i književno delo.
Večeras su se svojim ličnim delima i delima naših poznatih pisaca predstavili u kratkoj reviji lepih reči: Ana Sholn, Zorica Mitic, Jadranka Stanojevic, Slaviša Velimirović, Goga Raz-Sub, Zorica Vitomirov, Andrej Đurišić, Katarina Kaća Stević-Titović, Danijela Mišić, Bane Bilja Stojičević, Malina Marina Janković, Dragan Perišić i Velibor Antanasijević, a uz sopstvenu pratnju na akustičnoj gitari, mladi Singurilović Dejan, je otpevao dve svoje autorske pesme. Večeras smo se mogli uveriti da naše udruženje, „Bečke poete“, s ponosom nosi svoj ime. Ovo pesničko natpevavanje je znalački vodila Katarina Marković, naša verna i dugogodišnja članica. Ali, sve ovo veče, kao i sva ostala u našem udruženju, ne bi bila tako uspešna, da ih ne pripremi i režira predsednica „Bečkih poeta“, gospođa pesnikinja Mirel Tomaš.

                    

AKTUELNO