Aktuelno Bečke poete Početna

„ŠEŠIRIJADA BEČKIH BOEAMA”

Udruženje, „Bečkih poeta“ je 11. oktobra 2020 g. izvelo 5.“Bečku Šeširijadu“, pod uslovima koji su se u ovom trenutku zatekli, kiša je mnoge ostavila u nedoumici ali odazvali su se oni koji nisu od šećera, njima smo priredili jednu romantičnu atmosferu u prostoru koji je imao grijanje bukvalno sa plafona.

Ambijent je prvi put upotpunjen sa izložbom slika Skadarske ulice -Skadarlije, koju do sada nismo imali iz razloga što je zauzimala dosta mesta a imali smo posetu uvek veću od ove današnje.

Ovu šeširijadu možemo s pravom nazvaiti „boemska“ jer se u stvari tako i završila a video ću vam već postaviti ili deo videa koji će biti objavljen.

Muziku uz program, priredio nam je majstor na violini , Risto Nikolic i Momir Marijakovic-pratnja na harmonici. Umetnicu su, sa unapred odabranim melodijama za ovu našu manifestaciju popunili svaku pauzu između priče o Skadarliji, o piscima i njihovim delima, posebno o Đuri Jakšiću, njegove pesme čitala je, moja malenkost, Mirel Tomas, Katarina Markovic, Desanka Maksimovic pesma i Zmaj Jovina pesma čitala je, Mirjana Rab, mudrosti od Meše Selimovica, ćitali svi zajedno, dok pesmu od Laze Kostića čitala je, Zorica Mitić. Nadmudrivala žena muža, predstavili su, Mirjana Rab i Zoran Radosavljević, Spjev napisan za ovu manifestaciju od Mirel Tomas, „Bečka škola -bečki lola“, i priču od prvog i najvećeg našeg glumca iz bogatog glumačkog zivota, Čiče Ilije Stanojevic, kako je sa prvom scenom zapalio ne samo publiku već bukvalno i štalu u kojoj su to izvodili – predstavio je, Vojislav Besedić, takođe član udruženja bečkih poeta. Posebno bi istakla stihove, naše prve poetese, Danice Marinkovic, pod nazivom, „Korak napred pokloni se, korak nazad okreni se“. Priredila nam je u čast „Šeširijade“ koje je mnogo više od „šešrira“ to jest od naziva pod kojim se održava.

Dok se pričalo o piscima i čitala po neka pesma već su za šeširom bli brojevi kako se moglo odmah birati najlepši šešir. Svi koji su hteli predstaviti svoj šešir koji je često ili bar delimično ručni rad. Svi su prošetali pored izložbe „Skadarska ulica“ na kojoj ih čekao i „Đuro Jakšić“ -većiti. Tako da smo dobili nagrađene. Dok smo birali i brojali za to vreme i posle zabavljao nas je muzičar „GAGI“

Prva nagrada u bodovima od 1-10 , pripala je, Luci Tadijanovic koja je u stilu bila i odevena. Nagrada se sastojala od šešira, tašne, kišobrana umesto štapa, i priznanja. Druga nagrada pripala je Danici Marinkovic, koja je imala šešir od ručne izrade.Nagrada je bila: šešir i priznanje. Treća nagrada pripala je Radojki Čabarkapa, nagrade se sastojala od divnog crvenog šešira i šampanjca i naravno priznjanja.
Od muških šešira pobedio je: Prvo mesto zauzeo je Zoran Radosavljevic, drugo mesto Vojislav Besedic a treće zauzeo je Marijan Makednoski sa svojim maskirnim šeširom. Koji su isto tako dobili nagrade.

Dok su se ove nagrade zbrojavale izveli smo bacanje šešira. Svi u prostoriji bacili po jednom šešir i dobili smo prvu nagradu koju je dobila po drugi put Gordana Subašić , jer je i prošle godine osvojila već jednom prvu nagradu. Za nagradu dobila je pehar, šešir kišobran umasto štaba i priznjanje.

Drugo mesto zauzela je Katarina Marković koje je nagrađena šeširom i priznjanjem , treću nagradu koja je bila i najteže osvojiti jer svi su već isprobali bacanje za treće mesto ali neuspešno, dok se nije pojavio poznati muzičar, Goran Čikoja i on je osvojio zaslužno treće mesto. Nagrađen je šeširom, vinom i priznjanjem.
Zahvalnice:
Zahvalnicu sponzorima, dobila je Prva poetesa Danica Marinkovic kao sponzor za muziku 200 €,

Drugu zahvalnicu dolila je Tanja Lazić koja nam je predstavila kolekciju nakita Swarovsky za koju postoji i garancija na dve godine ( bila je sponzor u nakitu u vrednosti od 120 €). Druga zahvalnica dodeljena je , Ani Popovic za ručno izrađene tašne kao inovacija ženskih tašnica.

Najbolje tek dolazi kao nagrada za divno veče, prvi muzičari su već odradili svoje ali ostali su „Boemi“ uz poznatu, posebnu harmoniku kao isnstrument, poznatog muzičara, Gorana Čigoje.Do kraja večeri pevali su najbolje „Boemske“ starogradske i druge melodije svi prisutni zajedno, što je uz vino ugrijalo ovu kišovitu noć koju nam je priroda priredila, Do sledeće, „Šeširijade“ posle „Korone virusa bili živi i videli se! Vaša Mirel Tomaš.

AKTUELNO