Aktuelno Početna

Шобајићева визионарска дела огледало цивилизације

Познати српски и европски сликар Милош Шобајић преминуо је ноћас од последица ковида 19 у болници „Драгиша Мишовић“ у Београду.

Шобајић је оболео од вируса корона почетком априла и налазио се на болничком лечењу у КБЦ „Драгиша Мишовић“. Здравствено стање признатог уметника брзо се погоршало и  био је прикључен на респиратор.

Изложбом слика, скулптура и видео-рада Милоша Шобајића недавно је отворена Галерија Комбанк дворане у Београду. Велики уметник је посетиоцима представио део радова који су настали у протеклих 20 година и који се баве његовом вечном темом: прогоном.

Своја дела Милош Шобајић је представио на преко осамдесет самосталних изложби широм планете и учествовао је на око пет стотина групних изложби. Његова дела се налазе у Народном музеју и Музеју савремене уметности у Београду, као и у више десетина музеја у земљи, региону и свету. Руска дума га је наградила 2018. орденом почасног госта, а 2019. додељена му је Златна медаља Републике Србије за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства.

Рођен је 1945. године у Београду. По оцу Воју, потиче из српске фамилије из Црне Горе. Мајка Мира потиче из Лике.

Основну и средњу школу је похађао у Београду, Истанбулу и Никшићу. Матурирао у Првој Београдској гимназији, 1964. године. Завршио је Академију Ликовних уметности у Београду 1970, да би се две године касније преселио у Париз.

Вучић: Шобајићева визионарска дела огледало цивилизације

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас саучешће поводом смрти сликара Милоша Шобајића и истакао да су његова визионарска дела представљала огледало цивилизације и времена у коме живимо.

У тексту се наводи:

„Са великом тугом сам примио вест о смрти Милоша Шобајића, једног од највећих сликара нашег доба који је својим ликовним изразом обогатио, узбуркао и умногоме променио уметничку сцену Европе и света.

Деценијама су његова визионарска дела представљала огледало цивилизације и времена у којем живимо, а монументална платна су непоколебљиво, неуморно, чак пркосно приказивала све наше страхове, прикривена и огољена зла и лицемерје данашњег света, изгубљеност човека у мору савременог ништавила, али увек и вечито стремљење човека да у мраку пронађе светло, у страху храброст, а у празнини – пуноћу живота.

Током деценија, Милош је својим сликама указивао на најскривеније вредности за које се вреди борити и због којих треба устрајати на претешком путу људског постојања који одувек обилује изазовима. Свако његово дело представљало је путоказ ка светлу и степеник ка коначној узвишености на којој је видео човека, као једину и централну вредност цивилизације.

Његове слике, као печати прошлости, садашњости и будућности, остају покољењима као сведочанство историје, али и путоказ пун вере и наде да ће људи ипак поново ставити живот на највиши пиједестал вредности.

Још једном изражавам најдубље саучешће породици пријатељима и поштоваоцима Милошеве уметности”, наводи се у саучешћу Вучића, саопштила је прес служба председника, преноси Танјуг.

Саучешће Маје Гојковић поводом смрти Милоша Шобајића

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић изразила је данас саучешће поводом смрти сликара и вајара Милоша Шобајића.

„С великом тугом сам примила вест о смрти изузетног српског сликара и вајара Милоша Шобајића. Његовим одласком изгубили смо једног од најцењенијих сликара данашњице, који је својим делима успевао да импресионира и домаће и међународне уметничке кругове”, навела је Маја Гојковић у телеграму саучешћа.

Она је истакла да ће Шобајић остати упамћен као неисцрпни извор знања, које је са великом посвећеношћу и преданошћу преносио и инспирација генерацијама уметника.

„Милош Шобајић био је велики прегалац и плодан у свом аутентичном стваралаштву. Дела која је оставио најбољи су сведок несвакидашњег раскошног талента. Савремено српско сликарство и вајарство остали су без значајног ствараоца”, навела је министарка Гојковић. /Преузето из Политике)

AKTUELNO