Aktuelno Bečke poete Kultura

#Mihailo Pupin i #Ivo Andrić rođeni na današnji dan!

Značajan dan u svakom pogledu! Naš najveći naučnik svih vremena, Mihalo Pupin i Ivo Andric, rođeni na današnji dan 9. oktobra 1892. U klubu je uz to i naš član, Zoran Radosavljevic isto slavio svoj rođendan i naravno da je vredilo nazdraviti u svakom pogledu. Pročitali smo iz Andrićeve literature bolje rečeno iz knjiga koje smo doneli za tu priliku u klub. Ive Andrić „Mostovi“ su nezaobilazno dela, počinje ovako:
Od svega što čovek u životnom snagom podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo“.Mostovi na Miljacki, „Na Drini ćuprija“ i drugi, čak i pesma „Ne ruši mostove“ Možda ćeš se vratiti…, koju smo danas pročitali.
Šta dodati i kako zaobići ovakvu literaturu našeg jedinog nobelovca. Čast nam je raditi na tome da uvek ponovo nekom od njegovih dela, posvetimo veče. Danas smo pomenuli i Michajla Pupina i ako nije književnik ali je najveći naučnik i dar našem narodu. Svetski a naš,Mihajlo Idvorski Pupin je jedan od najznačajnijih srpskih naučnika i pronalazača. Rođen je 9. oktobra 1854. godine u Idvoru, naselju u Južnobanatskom okrugu, a preminuo je 12. marta 1935. godine u Njujorku. Kada je otišao u Ameriku, dodao je nadimak Idvorski da ga podseća na rodni grad i da istakne svoje poreklo. Literatura je deo našeg rada u pesničkom klubu Bečke poete.Učestvovali su: Mirel Tomas, Marjan Denkov,Stana Rakic Dokic, Katarina Markovic, Zoran Radosavljevic , Gordana Subašić i Mijo Ćukurin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+21
 
 
Danica Marinkovic, Marjan Makedonski und 59 weitere Personen
 
13 Kommentare
 
Gefällt mir
 

 

 
 
Kommentieren
 
 
Teilen
 
 

AKTUELNO