Aktuelno Bečke poete Početna

Dan našeg velikana #Petra Petrovića Njegoša

 
Današnji dan, 13.11.22 g., u udruženje BEČKE POETE, posvetili smo našem velikom Njegošu.Učestvovali su: Stana Rakic Dokić, Marjan Denkov, Novica Pantelic, Mirel Tomas, Goga Subašić,Katarina Markovic, Mijo Ćukurin.Iz Njegoševih dela izdvojili smo, „Orao i svinja ili naša braća podmićena od Turaka“.
Izdvajam samo nekoliko“ bisera“da vam slikovito predstavim ovu veče:
Jednom svinja iz puna korita, pred vratima imućnoga doma, kako umije po svinjski lokaše.
Kada se svinja na lokaše te primeti orla na litici, pa mu reče: „Nesretniče i gladni Ajduče, izgnaniče pod oštrim prokletstvom. Šta je tvoja žalosna sudbina? Prazna slava i grabež krvavi, pa i s krvlju ručak bez večere. Pomiri se i predaj ljudima, vđi kako se živi obilato: Meni dnevno tri korita daju, sve punije jedno od drugoga. Ceo dan se prevrćem i uživam. Oraj tresnu pa priklopi krila i s prezrenjem odgovori svinji: „Mož se hvalit da pošteno živiš pred svinjama ali ne pred nama, jerbo naše pleme ponosito takvoga se života gnušava. Nego ti se čuditi i nije: Svinjski misliš i svinjski govoriš, no dok malo nakupš slanine onda će te maljom po ciku(glavi).
To izreče, pa tiho poleti, Oro leti svom rodu na ponos, kao krilata iz luka strijela u svojemu nad oblakom carstvu. A svinja osta u svinjskoj kaljuži.
P.P. Njegoš,pesma, knjiga 1.208.
Osim toga smo čitali i druge veoma zanimljive detalje i anegdote, kao onu: Ko imalo na brdu stoji, više vidi nego onaj pod brdom. I tu je ista priča o tome da su Srbi bili hajduci i živeli u šumama i brdima, skrivenim delovima zaposednute domovine a oni koji su se priklonili turskom osvajaču, oni su se poturčili i bili dole sa njima, to znači pod brdom. Sve što smo izneli bilo je i detaljno razjašnjeno jer dobrinosi boljem razumevanje za Njegoševog dela. Pored obeležavanje Njegoševog rođenja pomenili smo i primirje Prvog Svetskog rata koji je jedno Vaskrsenje 1914 -1918 g, kada su očekivali poraz i smrt a na kravu uzdigli se u pobednike. To je doprinos nas koji smo članovi udruženja BEČKE POETE, sa urednicom Mirel Tomaš, kulturi naših u Beču.

AKTUELNO