Aktuelno Bečke poete Početna

#Internacionalni #Dan Žena, u klubu bečkih poeta!

 Tradiciono obeležavanje Internacionalnog DANA ŽENA u klubu BEČKE POETE, 12. marta ove godine, priredila je ispred kluba, Mirel Tomas a učesnici i izvođači programa bili su:Stana Rakic Dokic, Marjan Denkov, Mijo Ćukurin, Slađana Trivunic, Novica Pantelic, Nikolin Ikonar, Katarina Markovic, Valentina Votipka Tot, Jadranka Stanojevic.

Obradovani velikom odzivu društva koje prepoznaje naš radi i prati svaku našu aktivnosti. Mi, ne ostajemo uzvišeni već smo dobri domaćini i priredjujemo iz zahvalnosti pune stolove sa zakuskom i pićem a ulaznica je besplatna, kao što je piće i jelo takođe besplatno.Naravno posoji klubska kasa u koju može da ubaci kome je šta drago. Program punimo romantičnom poezijom tematizovano za svaku priliku o kojoj se trenutno radi, „dinamično“ i samo tako da ostane vremena za pesmu i igru i zabavu.Evo malog prikaza programa:

Na samom početku, mag. Mijo Ćukurin je pročitao o tome kako i zašto još uvek treba obeležiti ovaj dan ravnopravnosti koji ni do danas je samo delimično ispunjen, i zato ne treba nikad odustati od jednakih prava za sva ljudska bića!

Mirel Tomaš je ovaj dan posvetila onim ženama koje nemaju ni toliko prava kao što imamo mi na ovom delu sveta., Kao što su Iran i druge zemlje gde su žene još daleko od ravnopravnosti na primeru, Masche Amini koja je zbog marame koja nije stajala po propisu izgubila svoj mladi život, bez osude počinioca a počinioci su bili državni službenici. Stana Rakic Dokic, čitala je lirsku pesmu „Zvezdica Danica“, u kojoj se sjedinjuje zemaljsko i mitološko, realno i kosmičko kao u mnogim narodnim pesmama. Jadranka Stanojevic, čitala je svoju autorsku pesmuu pisanu na temu žena. Valentina Votipka je po struci prosvetni radnik i prema toma je odana lepom predstaljanju onoga šta joj pripadne. Ovog puta je čitala spjev „Greška“: .. „Ne želim sporednu ulogu, moje srce kuca stvarno za tebe, ako ti to nešto znači? Pročitaj još jednom tekst svoga srca i reci: Ostajemo li glumci ove ljubavne epizode ili se film ponavlja….? Ja ipek volim sporednu ulogu i čekam na znak režisera“.

Dragana Jovanovic je recitovala svoju autorsku pesmu, “ Majka“. Novica Pantelic je poklonio sonet stihove „Orhideja“ za ovaj prazni. Mnogi su počeli pisati kada su došli u klub bečkih poeta. Ali niko od njih nije uz kafu za vreme druženja izmišljao pesme, jednu pa drugu i tako redom. Ovo su njegovi stihovi puni humora na muški račun, pod naslovom: „Ljubavnik“:.“Draga moja ljubim ti oči, dok liju kiše čitave noći. A, jutro kada dodje, moram da bežim, jer nesmem dalje kraj tebe da ležim. Ako ti se muž sa posla vrati, ima za glavu da me skrati..“

Slađana Trivunovic je čitala spjev, „Muškarci izgubili“, kao ono tradicionalnu vlast nad ženama. Bilo bi vreme!?.Naglašeno – humorističku priču pročitao nam je, Nikolin Ikonar pod naslovom:“ Ravno-nepravnost“: … „Žena mora biti obezbeđena, da joj se kupe aparati za domaćinstvo, decu da vodi u vrtić i hranu da kupuje i sprema, i sve to da diže na 4 sprat bez lifta, dok muž gleda igrice ili utakmicu a auto parkira pred vrata, da ne bi išao pešice. Kada mu majka ostari i stigne za njegovanje i nju dovede, da ženi ne bi bilo dosadno. Nestrpljiv je kada čeka večeru, jer mora da dobije pre nego deca. Stigne napokon i večera, onda se „napuca“ i kuka kako ga boli želudac jer ona treba da bolje kuva jer on ne podnosi svaku hranu, ali podnosi da pojede ujedno i njen deo.. Onda ne može sebi ni pertle da veže i zato žene iz braka beže… Uz sve to dodao je i jednu pesmicu:

Spas za brak:

…Zato drage žene, poslušajte mene, ne služite mužave jer će te od njih napraviti puževe. Oni neće biti sposobni za ništa, onda će vam pući vaša bračna tikva. Da spasite brak, dajte mu u ruke, mop i usisivač, onda neka decu u vrtiće vuče a ti se lepo doterej kod kuće. Kada se muž sa posla vrati, ti mu se veselo u zagrljaj

baci i kaži: „Evo me šaci“!

Od danas cu ća ovako za nas, da našem braku mi nađemo spas!

Autor i urednik ovog kao i većine tematskih dela povodom ovog dana,

kao opomene na prava žene je Mirel Tomas.

AKTUELNO