Aktuelno Arhiva Bečke poete Blog Kultura Naslovna Objavljeno Pisci i ostali umetnici PRILOZI

Danas je 200 g. „Novine Srbske“ od prvog izdanja u tadašnjoj carskoj Vienni

Danas je tačno 200 godina od izlaska prvih srpskih novina u Beču. tadašnjem carskog gradu Vienne. Novine su pokrenuli i uredili tadašnji žitelji Beča srpskog porekla koji su tu bili na raznim učilištima. Od njih je poznato da je glavni izdavač bio Dimitrije Davidović, Dimitrije Frušić i  Vesna Arsić. Oni su bili srpski studenti medicine.Kasnijim godinama 1834 izdao je „Novine Srbske“ u Kragujevdu i bio je njihov prvi  urednik. Na kraju je pao u nemilost Obrenovića posebno Kneza Miloša jer je bio zagovornik ustava koji bi bi zakonski ogrančo moć i samovolju vladara. Kao privi Novinar među Srbima a i Južno-Slovenima,  bo je  i najveći poverenik  vladareve obitelji i učitelj mladih Obrenovića,Knežev sekretar, ministar u nekoliko navrata. Nikad nije dozvolio da činovnik pobedi Žurnalisu u njemu.Zbog čega ga je i Knez od svih učenih ljudi u Srbiji smatrao „pućim“.
Ovog osnivača i urednika privih dnevnih novina na „čistom Srbinu razumetelnom jeziku“ -„Novina serbskih“, čiji prvi broj se pojavio u Beču 13.Avgusta 1813 godine,  kao i prvog lista u Srbiji „Novina serbskih“, autora prvog ustava -Sretenjskog, Knjaza ga  je lišio  svih državnih i uredničkih  funksija i poslao ga u prevremenu penziju.
Ali i najmoćniji  vladari nisu moćniji od suda vremena, jer uvek ima novih čije sećanje je jače od zaborava! Zatrovljeni grob u Smederevu je pronađen, a posmtrni ostaci su obeleženi spomen pločom od studeničkog  kamena na kojoj je, po izričitoj želji pokojnika, uklesano: „Dimitrije Davidović sav Srbin“. Time je ovaj „prečanin“ rođen Zemunac, među Kragujevčanima podruglivo nazivan „Nemečar“, naglasio svrhu ovg života -posvećenom svom radu za  čiju „polzu“ je rado čitav život“
U većini preuzeto od B Arsić UNS

urednica mirel tomas

About the author

Mirel Tomas

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Add Comment

Click here to post a comment