Aktuelno Bečke poete Blog Kultura Naslovna Pisci i ostali umetnici Razno

Svetosavski bal kluba „Jedinstvo“ iz Schwechata

 


U subotu 8.januvara. ove godine održan je redovni Svetosavski bal kluba „Jedinstvo“,u Schwechatu.Proslavi su se pridružili predstavnici opštine ovog grada i predsednik  Radničke komore – Donje Austrije, Gospodin Markus Wiesner kao predsednica krovne organizacije „KOSSA“ srpskih klubova za Donju Austriju,  Ranka Savić Cergić i sveštenici. Za program su se poblirule „Bečke poete“, sa nekoliko zabavnih stihova prikladnih povodom Sv. Save. Ovi tekstovi su ujedno premijerni jer su za ovu manifestaciju prvi put predstavljeni,   na njemačkom i na srpskom jeziku.Učesnici osim mene, Mirel Tomas, bila je pesnikinja, Milena Micalleto, a pomoć smo imali i, od pesnikinje Nevene Džaje kao i od Snežane Antić.
Ovaj klub postoji već  38 godina, od pre 8 godina ovu zajednicu vodi presednik Krstan Petrišorević. Bal se priređuje povodom klubske   Svetoga Save. Pri tome poziv je uvek upućen i svečtenicima,  da se blagoslovi kolač. Pošto su svih ovih godina, od samog osnivanja u prostorijama katoličke crkve. Prostojije kluba kao sedište a,   i svečana sala gde klub održava svoje veće skupove i igranke je  takođe od katoličke crkve. Zbog toga  predsednik, Krstan iz  zahvalnosti uvek poziva i katoličkog sveštenika da učestvuje u ovoj svečanosti. On to  posmatra kao hrišćanski  čin   jer,  kao što živimo zajedno i pomažemo jedni druge zašto  ne bi mogli i da slavimo zajesno. Naravno, to neki ne shvataju te  nekada bude upućena i po neka kritika.
Što se tiče članova oni su većinom Vlasi,  naravno vole vlašku muziku i vlaška kola uz koja se peva.  Najbitnije je to da igraju i da   se  po mogućnosti celu noć ne zaustavljaju. Igrati počinju kada se počne svirati i prestaju tek onda kada se ujutro ide kući. Tako se svi lepo zabavljaju skoro niko ne sedi  i   to je koristan sport, zar ne?
 
Piše Mirel Tomas

 

 

About the author

Mirel Tomas

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Add Comment

Click here to post a comment