Aktuelno Kultura Naslovna

PROSVJETA, BEČ – GOSTOVAO PISAC SLOBODAN VLADUŠIĆ

 

U okviru svojih popularnih  „Duhovnih razgovora“  protekle subote u prostorijama hrama sv. Save u 3. bečkom okrugu, SPKD Prosvjeta iz Beča organizovala je  vrlo uspešno književno veče i susret sa piscem Slobodanom Vladušićem.
Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, pozdravio je i bečkoj publici predstavio Slobodana Vladušića, pisca i docenta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Odseku za srpsku književnost, glavnog urednika najstarijeg „živog“ časopisa na svetu „Letopis Matice srpske“ uspešnog autora i dobitnika brojnih književnih nagrada.
Govoreći o svom najnovijem romanu „Mi izbrisani“ koji je objavljen prošle godine, Vladušić je objasnio da se radi o modernoj formi sajber romana, ali i istovremenom čuvanju tradicije. Autor je za ovaj roman dobio književnu nagradu „Meša Selmović“.
Vladušić je rekao da je radnja romana smeštena delom u takozvanom sajber svetu sa ciljem da se čitaocu obrati na novi moderan način, a istovremeno sačuva prošlost i vraćanje tradiciji i prilagodi ga naletu modernog. U sklopu ovog jedinstvenog romana na srpskoj književnoj sceni izrađen je i virtuelni deo i internet stranica (www.slobodanvladusic.net) kojom autor ilustruje, kako objašnjava, odbrambeni modernizam.
U nastavku je bilo reči i o prethodnim Vladušićevim delima, esejima „Crnjanski, megalopolis“ i romanu „Forvard“. Publika je imala priliku da razgovara sa autorom o aktuelnim kretanjima srpske kulture i književnosti i dilemama sa kojima se dijaspora suočava.
 
– Beč nije strani grad za srpsku kulturu budući da je veliki broj srpskih pisaca boravio, školovao se i stvarao u njemu. Vi ovde niste stranci već nastavljate lepu i kulturnu misiju srpskog naroda i srpske kulture u Beču – poručio je prisutnima  Vladušić.
Srđan Mijalković je podsetio da Prosvjeta ovog 24. maja obeležava tri godine postojanja, a samim tim i održavanja duhovnih razgovora koji ove godine imaju moto „Autori s principom“.U okviru ovogodišnjih duhovnih razgovora Prosvjeta će u junu ugostiti  pisce Vladimira Pištala i Vesnu Kapor.
PR. PROSVJETE

About the author

Mirel Tomas

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Add Comment

Click here to post a comment