Aktuelno Početna

Maskenbal, poslednji u nizu ceremonijala veštica i vampira #KUD #Mladost“ #Leobersdorf.2013. OTVORITE link i pročitajte više.

Karnevalski običaji  su u stvari  poklade ili  Fasching, maskare,  znači kostimirane i maskirane individue,  čiji je rital  unapred  određen i svima poznat. Ovaj ceremonijal procedualnog rituala  dobija   scenski  stil  umetničkog festivala, ma koliko  ga  i  u kojoj masovnosti organizovali. Fasching potiče  iz rimskog vremena. Slavei  se  svuda u svetu u glavnom u područjima sa većinskim katoličkim stanovništvom. Odatle objašnjenje  o regiji u kojoj se nalazimo i običaje  koje manje ili više prihvatamo.Ovo o čemu vam pišem je upravo jedan takav novonastali  „Faschingsfest “ koji  je organizovan u Lebensdorfu, klubu “ Mladost“,  čiji je predsednik  je Radisa Todic a, organizovala i učestvovala, kao i vodila program   predsednica „KOSSE“ NÖ,  u Leobersdorfu NÖ, Ranka -Savic Cergic.

Ranka je  višestrani aktivista,  projekata  i „Animacije“sa omladinom, član je organizacije odbojkaške sekcije za žene,  fudbal, dramska sekcija  i  već poznati  folklor.Posebno mi je drago da predstavim i neku novu aktivnost u našem društvima, za koju se   založila  Ranke „Univerzale“  i  upravo  poziva  na  interaktivnu  radionicu  za decu i odrasle, gde  je već  „konkurs“ inicijativama otvoren. „Dobro došli!

A sada  da se vratim u karnevalski  scenario  ala   Ria, Venedig , Madrid,   pa  sve  do Beča i  završio  u Leopoldsdorfu   bio je poslednji u ovoj sezoni. Očekivala sam jednu malu  dečiju ceremoniju u maskama, dočekala me je, ni manje ni više poplava maskiranih i  uniformisanih jedinki, kao prvo ekscelentni Anonimus i  mnogo najstrašnijih  maski, koje  ne bi rado srela  negde u  tami. Najviše se  Šejk razbacivao sa lovom. Mogao si bukvalno da gaziš po  novčanicama. Uživali smo  u lepoj robi faraona i grčkih bogova kao i  raskoši  baroka iz venezije, veštica i čarobnjaka je bilo mnogo, srednjovekovnih musketira, vampieri  i  đavoli su skoro perfektno -zastrašujuće predstavljali svoju silu nad nama, „malim strašljivcima“ i ako se ne bi reklo da smo mali? 

Ni kameno doba nije izostalo,  tu  se našlo makar dve kreature koji  su mlatili sa oglodanim kostima. Mislim da sam vam apetit na ovaj nezaboravni intermezo upravo otvorila. Veruj te mi,  nikada više  neću na jednu maskaradu  doći bez  maske ali ovoga puta sam u maski novinara i snimatelja jer sam sebi uzela taj zadatak.

Naravno nisu izostali ni kumovi  koji su sa sobom doneli „Bebu“ koja  je  posle krštenja dodeljena nekoj novoj mami. Ni ova  luda noć nije prošla bez  povređenih,  kojima je trebala hitna pomoć, doktori sestre i sve moguće i nemoguće ali nažalost pacijent je na kraju samo prekriven,  jer  je  „operacija“ uspela  ali  pacijent  nije prošaao…, na sreću samo  u glumi na ovom maskenbalu.  Da, sve ovo ne bi bilo tako tragično i pesimistično potrudio se, za divno čudo još jednom vratio se i  među žive i neverovatno istinito, sam  „Čarli  Čaplin“ lično i presonalno,glumio ga je veoma autentično,  Mićo Mandić . Saznala sam kasnije  da je studirao glumu i da mu je to biser koga, kako on kaže.“  ovaj  svet  n etreba ostati  bez Čarlija“. Bio je u uverljiv   i  odnio je prvu nagradu   na  takmičenju u finalima ove zabave. Napisala:mirel tomas

AKTUELNO