Aktuelno Arhiva Bečke poete Blog Kultura Objavljeno Pisci i ostali umetnici Početna PRILOZI

Danas je 200 g. „Novine Srbske“ od prvog izdanja u tadašnjoj carskoj Vienni

Danas je tačno 200 godina od izlaska prvih srpskih novina u Beču. tadašnjem carskog gradu Vienne. Novine su pokrenuli i uredili tadašnji žitelji Beča srpskog porekla koji su tu bili na raznim učilištima. Od njih je poznato da je glavni izdavač bio Dimitrije Davidović, Dimitrije Frušić i  Vesna Arsić. Oni su bili srpski studenti medicine.Kasnijim godinama 1834 izdao je „Novine Srbske“ u Kragujevdu i bio je njihov prvi  urednik. Na kraju je pao u nemilost Obrenovića posebno Kneza Miloša jer je bio zagovornik ustava koji bi bi zakonski ogrančo moć i samovolju vladara. Kao privi Novinar među Srbima a i Južno-Slovenima,  bo je  i najveći poverenik  vladareve obitelji i učitelj mladih Obrenovića,Knežev sekretar, ministar u nekoliko navrata. Nikad nije dozvolio da činovnik pobedi Žurnalisu u njemu.Zbog čega ga je i Knez od svih učenih ljudi u Srbiji smatrao „pućim“.
Ovog osnivača i urednika privih dnevnih novina na „čistom Srbinu razumetelnom jeziku“ -„Novina serbskih“, čiji prvi broj se pojavio u Beču 13.Avgusta 1813 godine,  kao i prvog lista u Srbiji „Novina serbskih“, autora prvog ustava -Sretenjskog, Knjaza ga  je lišio  svih državnih i uredničkih  funksija i poslao ga u prevremenu penziju.
Ali i najmoćniji  vladari nisu moćniji od suda vremena, jer uvek ima novih čije sećanje je jače od zaborava! Zatrovljeni grob u Smederevu je pronađen, a posmtrni ostaci su obeleženi spomen pločom od studeničkog  kamena na kojoj je, po izričitoj želji pokojnika, uklesano: „Dimitrije Davidović sav Srbin“. Time je ovaj „prečanin“ rođen Zemunac, među Kragujevčanima podruglivo nazivan „Nemečar“, naglasio svrhu ovg života -posvećenom svom radu za  čiju „polzu“ je rado čitav život“
U većini preuzeto od B Arsić UNS

urednica mirel tomas

AKTUELNO