Aktuelno Bečke poete Blog Kultura Pisci i ostali umetnici Početna Razno

Svetosavski bal kluba „Jedinstvo“ iz Schwechata

 


U subotu 8.januvara. ove godine održan je redovni Svetosavski bal kluba „Jedinstvo“,u Schwechatu.Proslavi su se pridružili predstavnici opštine ovog grada i predsednik  Radničke komore – Donje Austrije, Gospodin Markus Wiesner kao predsednica krovne organizacije „KOSSA“ srpskih klubova za Donju Austriju,  Ranka Savić Cergić i sveštenici. Za program su se poblirule „Bečke poete“, sa nekoliko zabavnih stihova prikladnih povodom Sv. Save. Ovi tekstovi su ujedno premijerni jer su za ovu manifestaciju prvi put predstavljeni,   na njemačkom i na srpskom jeziku.Učesnici osim mene, Mirel Tomas, bila je pesnikinja, Milena Micalleto, a pomoć smo imali i, od pesnikinje Nevene Džaje kao i od Snežane Antić.
Ovaj klub postoji već  38 godina, od pre 8 godina ovu zajednicu vodi presednik Krstan Petrišorević. Bal se priređuje povodom klubske   Svetoga Save. Pri tome poziv je uvek upućen i svečtenicima,  da se blagoslovi kolač. Pošto su svih ovih godina, od samog osnivanja u prostorijama katoličke crkve. Prostojije kluba kao sedište a,   i svečana sala gde klub održava svoje veće skupove i igranke je  takođe od katoličke crkve. Zbog toga  predsednik, Krstan iz  zahvalnosti uvek poziva i katoličkog sveštenika da učestvuje u ovoj svečanosti. On to  posmatra kao hrišćanski  čin   jer,  kao što živimo zajedno i pomažemo jedni druge zašto  ne bi mogli i da slavimo zajesno. Naravno, to neki ne shvataju te  nekada bude upućena i po neka kritika.
Što se tiče članova oni su većinom Vlasi,  naravno vole vlašku muziku i vlaška kola uz koja se peva.  Najbitnije je to da igraju i da   se  po mogućnosti celu noć ne zaustavljaju. Igrati počinju kada se počne svirati i prestaju tek onda kada se ujutro ide kući. Tako se svi lepo zabavljaju skoro niko ne sedi  i   to je koristan sport, zar ne?
 
Piše Mirel Tomas

 

 

AKTUELNO