Aktuelno Kultura Pisci i ostali umetnici Početna Razno

Предавање у организацији Просвјете: Љековито биље у савременој медицини

 

У недјељу 04.05.2014. у Храму Светог Саве у Бечу је одржано јако занимљиво предавање о употреби љековитог биља у лијечењу болести. Предавач је била госпођа Драгица Бојовић, доктор природних наука, магистар фармације.
Била је ово јединствена прилика да о љековитости биљака и предности природног начина лијечења чујемо од особе која је високо квалификована у области фармације.
Наши простори, а посебно Црна Гора, одакле нам долази и наша предавачица, спадају у сам свјетски врх по избору и квалитету љековитог биља, али како смо могли чути у току предавања, по кориштењу љековитог биља у лијечењу нисмо у свјетском врху, напротив.
Госпођа Бојовић нам је у току предавања представила биљну апотеку „Свети Василије Острошки“,  јединствену  у Црној Гори, а и шире. Ова биљна апотека је наставак традиције кориштења биља у лијечењу болести из наша три манастира Митрополије црногорско – приморске:  Ћелија Пиперска, Св. Никола из Ријеке Црнојевића и Св. Стефан из Дуљева. Сви производи из понуде ове биљне апотеке, а има их преко двије стотине, раде се по рецептурама из манастирских ризница, насталих кроз вишевјековно искуство, које су  прилагођене савременим фармацеутским методама и гаранција су љековитости и квалитета. Производи су високо квалитетни, а госпођа доктор Бојовић својим знањем и звањем је одговорна за такав стандард.
Како су здравље и лијечење увијек актуелне теме, и на овом предавању, након излагања госпође Бојовић, развила се врло активна дискусија са врло захтијевним  питањима. Дискусија је трајала преко једног сата. Више информација о овој теми и о овој јединственој установи можете наћи на официјелној страници:
http://biljna-apoteka.me/ .
Просвјета се посебно захваљује оцу Петру Панићу из цркве св. Саве у Бечу, на великој помоћи у организовању овог предавања.
За Просвјету, Жељко Гашић, подпредсједник
 

 

AKTUELNO