Aktuelno Bečke poete

Danas, svečano imenovan spomen – prak Dijane Budisavljević u Beču

Park Dijane Budisavljević danas 13.09. 2014 godine u 10:00 sati, na  Rossauer Lände, 1090 Wien, svečano imenovan u čast njenog herojstva iz Drugog svjetskog rata iz ustaških logora smrti ” Nezavisne  Države Hrvatske”, spasila živote preko 12000 uglavnom  srpske,  romske i židovske djece iz  ustaških logora  smrti Jasenovaca, Svečanosti je prisustvovala i predsednica opštine 9. bečkog okruga – Martina Malyar.Ispred “Prosvjete”, osim velikog broja članova,bili su , Vjera Rašković Zec  i   predsednik  Srđan  Mijalkoivić, izaslanik srpske  Ambasade  Pero Janković,, vladika Andrej i mnogi drugi. Za bolje pojašnjenje prenosim članak iz dnevnih novina “Novosti”:pišu “Novosti”.
11
…”U znak sećanja na veliko i nezaboravno delo Diane Budisavljević, koja je u vreme NDH spasla živote 12.000 srpske, jevrejske i romske dece, podneli smo zahtev gradu Beču da jedna ulica ili park dobiju ime ove heroine. To smo učinili jer smo želeli da odamo počast njenom delu, ali i da park posvećen srpskoj snaji postane simbol zbližavanja Srba i Austrijanca”, kaže profesor Srđan Mijalković, predsednik SPKD “Prosvjeta” u Austriji. Diana Budisavljević (Obeer) je Austrijanka rođena u Insbruku 1891. godine, gde je živela i radila kao medicinska sestra. Tu je upoznala Srbina iz Hrvatske, svog budućeg supruga, doktora Julija Budisavljevića.
Nakon venčanja, par se seli u Zagreb, gde ostaje tokom Drugog svetskog rata. U toku rata, Diana sa nekoliko bliskih saradnika, među kojima su bili Marko Vidaković, Đuro Vukosavljević, Kamilo Bresler… i drugi, rizikuje sopstveni život da bi spasla mališane, srpskog sa Korduna i Kozare, Jevreje i Rome. Diana se početkom sedamdesetih vratila u svoj rodni grad Insbruk i umrla je 1978. u Austriji. Bečlije, međutim, u početku nisu bile voljne da prihvate srpski predlog. “Kada smo 2012. godine oformili tim za izradu projekta i započeli akcije informisanja bečke i srpske javnosti o delu Diane Budisavljević, shvatili smo da ono nije bilo dovoljno poznato ni samim Austrijancima.
13
U jednom okrugu su odbili naš predlog samo zato jer „ime Diana Budisavljević Austrijancima nije lako za izgovaranje“. Srećom, našli smo razumevanje u devetom bečkom okrugu, koji se nalazi u središtu Beča i ima oko 40.000 stanovnika”, otkriva “Novostima” Mijalković. Naime, lider mladih socijaldemokrata Markus Gremel iz ove opštine odmah se uključio u akciju bečkih Srba. “Na prvi mah bio sam oduševljen predlogom da se otvori Park Diane Budisavljević u 9. bečkom okrugu i obećao sam srpskoj zajednici, sa kojom sjajno sarađujem, da ću im pomoći”, kaže Markus Gremel. Svečano otvaranje Parka Diana Budisavljević predviđeno je u prepodnevnim satima na prostoru kod Mosta mira. Tada će biti postavljena spomen-ploča sa njenim likom, koja govori o spasavanju dece iz ustaških logora fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Na svečanosti će govoriti bečki sekretar za integraciju, predsednica 9. okruga, vladika Andrej, Pero Janković, ambasador Srbije u Austriji i profesor Srđan Mijalković.
U programu, koji će biti na nemačkom jeziku, učestvovaće Jelena Krstić, koja će otpevati srpske tužbalice i srpski glumci, koji će recitovati “Jamu” Ivana Gorana Kovačića.
Diana Budisavljević je nosilac mnogih priznanja i odlikovanja. Njeno ime nose ulice u Beogradu, Pančevu, Banja Luci, Dubici i Zagrebu. Država Srbija je posthumno odlikovala Zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić”. Srpska pravoslavna crkva joj je dodelila prvi novoustanovljeni Orden carice Milice. Za “Bečke  poete”piše Mirel Tomas,  fotografije priredio ,
Aleksandar Milosavljević

AKTUELNO