Aktuelno Bečke poete

Uz preslicu natru i drugi stari zanati predstavljeni su u dvorcu Perthelsdorfu

Uz preslicu, natru i niz runčnih radova, kao i turistkče ponude, Andrić grada i banje Vrućice, predstavljeni su stari zanati u dvorcu u mestu Perthelsdorf u Donjoj Austriji, 27 i 28 septembra ove godine.

1
Ovu veoma zahtevnu manifestaciju pod nazivom ”Prelo” organizovala je ispred Zajednice Srpskih klubova Donje Austrija poznatu pod imenom KOSSA organizovala je Savic Cergic.

2

Ova dvodnevna manifestacija pored tkanja,vezenja, heklanja, ukorienčja knjiga, zlatoveza kao prezentaciju starih zanata, predstvilo se udruženje “Beli andjeo”iz Dvorova Impuls iz Bijeljine i udruženje žena iz Kamine.

3

Pored svih ovih bisera u okviru ove manifestacije predstavljen je i referat o Prvom svetskom ratu. Sve ovo predstavljeno ukrasili su forklorom,ucestvorali su klubovi iz Donje Austrije – KUD Mladost, KUD Dukat, KUD Sloga, KUD “Vuk Stefanovic Karadžic” iz Bačke Toucpole Nastupili su i etno-grupa Trag i trio Piler kao i austrijska plesna grupa austrijskog narodnog izvornog plesa ”Kikeriki, na kraju su pozvali decu i omladinu iz publike da im se pridruze i a svi zajedno, sa Austrijancima odigraju jedan austrijski narodni ples, sto su i učinili odmah po silazu sa bine. Ples je odigran na terasi ovog zdanja, gde im se na kraju pridruzila i ostala publika.

4

Na kraju forklornih prezentacija zabavljala je grupa “Balkan Tango Vibes” sa svojiom autorskom muzikom i pevanjem. Ko je pokrovitelj ili zponzor? Na prvom mestu bio je psednik pokrajine Donje Ausrije Ervin Pröl i, gradonacelnik mesta u kome se i odrzavala manifestacija ,Pertholdsdor-a, predsednik Radničke komore Donje Austrije Markus Vzer, predsednik medjunarodnog ugostiteljstva i turizma, SACEN-Internationa, Dragan Gligorijević.

5

Zatim je ministarka turizma RS. Svetlana Stankovic,sef konzularnog odeljenja Srbje u Beču, Mladen Filipovic, šef predstednistva RS u Ausustriji Martin i Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji.

6

Gde su tu bili bečki pisci, pesnici i glumci ? Odgovor bi bio da , bili smo tu. Srpski klubovi koji su pod krovnom organizacijom Donje Austrije kao zajednice Beča, posle sporta koji je ostao u davnoj proslošti, danas imaju skoro isključivo folklor.

7

Dok klubovi ili umetnici koji nisu u sastavu tih krovnih organizacija skoro da i nisu imali mogunosti da učestvuju u kulturnim programima na ovakvim i sličnim manifestacijama.

8

Ipak nam je na ovoj manifestaciji omogućena mala prezentacija nasih knjizevnih izdanja i ovim putem se zahvaljujemo organizatorki Ranka Savić Cergić.

Mirel Tomas

AKTUELNO