Aktuelno Bečke poete

Uz preslicu natru i drugi stari zanati predstavljeni su u dvorcu Perthelsdorfu

Uz preslicu, natru i niz runčnih radova, kao i turistkče ponude, Andrić grada i banje Vrućice, predstavljeni su stari zanati u dvorcu u mestu Perthelsdorf u Donjoj Austriji, 27 i 28 septembra ove godine.

1
Ovu veoma zahtevnu manifestaciju pod nazivom ”Prelo” organizovala je ispred Zajednice Srpskih klubova Donje Austrija poznatu pod imenom KOSSA organizovala je Savic Cergic.

2

Ova dvodnevna manifestacija pored tkanja,vezenja, heklanja, ukorienčja knjiga, zlatoveza kao prezentaciju starih zanata, predstvilo se udruženje “Beli andjeo”iz Dvorova Impuls iz Bijeljine i udruženje žena iz Kamine.

3

Pored svih ovih bisera u okviru ove manifestacije predstavljen je i referat o Prvom svetskom ratu. Sve ovo predstavljeno ukrasili su forklorom,ucestvorali su klubovi iz Donje Austrije – KUD Mladost, KUD Dukat, KUD Sloga, KUD “Vuk Stefanovic Karadžic” iz Bačke Toucpole Nastupili su i etno-grupa Trag i trio Piler kao i austrijska plesna grupa austrijskog narodnog izvornog plesa ”Kikeriki, na kraju su pozvali decu i omladinu iz publike da im se pridruze i a svi zajedno, sa Austrijancima odigraju jedan austrijski narodni ples, sto su i učinili odmah po silazu sa bine. Ples je odigran na terasi ovog zdanja, gde im se na kraju pridruzila i ostala publika.

4

Na kraju forklornih prezentacija zabavljala je grupa “Balkan Tango Vibes” sa svojiom autorskom muzikom i pevanjem. Ko je pokrovitelj ili zponzor? Na prvom mestu bio je psednik pokrajine Donje Ausrije Ervin Pröl i, gradonacelnik mesta u kome se i odrzavala manifestacija ,Pertholdsdor-a, predsednik Radničke komore Donje Austrije Markus Vzer, predsednik medjunarodnog ugostiteljstva i turizma, SACEN-Internationa, Dragan Gligorijević.

5

Zatim je ministarka turizma RS. Svetlana Stankovic,sef konzularnog odeljenja Srbje u Beču, Mladen Filipovic, šef predstednistva RS u Ausustriji Martin i Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji.

6

Gde su tu bili bečki pisci, pesnici i glumci ? Odgovor bi bio da , bili smo tu. Srpski klubovi koji su pod krovnom organizacijom Donje Austrije kao zajednice Beča, posle sporta koji je ostao u davnoj proslošti, danas imaju skoro isključivo folklor.

7

Dok klubovi ili umetnici koji nisu u sastavu tih krovnih organizacija skoro da i nisu imali mogunosti da učestvuju u kulturnim programima na ovakvim i sličnim manifestacijama.

8

Ipak nam je na ovoj manifestaciji omogućena mala prezentacija nasih knjizevnih izdanja i ovim putem se zahvaljujemo organizatorki Ranka Savić Cergić.

Mirel Tomas

About the author

Mirel Tomas

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test