Aktuelno Kultura

Krampus ili “Baba Roga”

Krampus je tradicija alpskog prodručja u vremenu  oko Svetog Nikole. U južnoj Bavarskoj, Austriji, Mađarskoj, Sloveniji,Češkoj, Južnom Tirolu kao   i delu Hrvatske i Italije.
Krampus je nešto kao Baba Roga sa razlikama dok Pit se pojavljuje sam a Krampusi se pojavljuju u većim grupama.Ime Krampus  znači nešto beživotno, presušeno, gde je krv odavno nestala. Krampus u gornjim Alpima u predelu Salzkammergut  je poznat pod imenom Kramperl. U području Tirola ga većinom nazivaju   Teufel  što znači  đavo, prema tome i  ”Đavolji dan”.
U vremenu dok sam živela dugo u Salzburgu imali smo velike probleme sa maskiranim Krampusima.  Tih dana  su oni uz ove  strašne maske nosili velike drvene štapove i zaista su nas udarali tako da smo se morali uklanjati a ponekad i fizički suprostavljati. Posebno je za nas  mlade  bilo  očajno jer  još  sa tom kulturom nismo se  susretali posebno  ne  na takav način.
Njihove grubosti  kojima su  premašivali    svaku zabavu bili su nepoželjni. Danas je to daleko bolje rešeno,  čak i zakonski uređeno. Zatim  i prelaskom u Beč   nisam ih redovno ni viđala tako da je ovaj današnji  dan u Simmeringer Einkauf Zentrum-u gde sam srela mnogo Krampusa bio veoma zabavan.Oni su  bili  tu za fotografisanje i za zabavu što je daleko  prihvatljivije.
Urednica: mirel tomas

AKTUELNO