Aktuelno Pisci i ostali umetnici

Mala premijera ušla na velika vrata, projekt udruženja bečkih poeta,”Čudo u Šarganu”

Premijera  komedije pod imenom,”Čudo u Šarganu” projekt je udruženja bečkih poeta, izvedena  8.decembra 2014 u AAI, institutu  u  9. bečkom kvartu. Naslov, ustvari delo predložio  Milinko Ametovic- Beganović, obradu  i dodatni  tekst  komedije  Mirel Tomas. Radnja koju smo u ovoj predstavi  prikazali  je iz neke  davne  prošlosti ali   se  ne razlikuje  mnogo od onih  koji  se i danas dešavaju.
Prikazani komad odigrava  se  u jednoj običnoj “kafani “, kao i u svakodnvnom životu. Gazdarica kafane  je Ikonija koju je igrala ( moja malenkost),  Mirel Tomas. Anđelko zvani ćora, koga je glumio Milinko Ametovic Beganovic, bio je po “zatvorima”, odakle se  upravo vratio, smestivši se kod gazdarice kafića – obećavajući joj kao i obično  da će ostaiti  sa njom ali i  to  su bila samo lažna obećanja. Čim se pojavila  nova konobarica  Anđelko je odmah iza  leđa njegove Ikonije otišao sa novm lepom damom. Konobaricu  glumi mlada Kristina Stefanović. Zatim,  životne priče svakog gosta “kafane”  posebno, dramatično i istinito, žalosno i smešno često se smenju. Pevačica,  pored njenih problema nije joj  ni do pevanja. Da bude sve još čudnije  poslužilo je saznaje  da je upravo taj neki  propalica napasnik koga je  pevačica   za malo i ubila, njen rođeni ostac,-  ulogu  Jagode, igrala je  Milena Micaletto. Pijanu gošću  u  logzi Gospave izvela je  Nevena Džaja, koja  priča   neke  svoje  navodo ne povezane  priče, otvoreno  ne skrivajući da novac teško zarađuje u “horizontali”, gde je i  upucala na kraju u svađi  jednog svog frajera , ipak  pri  tome  ističe  da je iskrena i poštena. Nisu to bile i jedine komično dramatične scene, kada je šefica   videla da joj  konobarica preuzima navodno budućeg muža  onda  ga  je u afektu i  ”upucala”.
Da sve bude  još zagonetnije   upravo  ta konobarica zbog koje se sve to dešava  izgubila je prethodni  posao  zbog skoro slične situacije  koju je ona sama izazvala kao i  u ovom novom   “kafiću tj.  njenom  novom radnom mestu”. Konobarica,  lepa  i neodoljiva devojka i zbog toga uspeva da osvaja svakog muškarca bio on mlad ili star.Pored svega šta je izazvala  ostaje ravnodušna i nastavlja dalje da osvaja sledećeg koji joj dođe pod ruku, isto  kao da  se je ništa i  ne tiče. Naravno na scenu stupa  policijski inspektor, koga je glumio  Aleksandar Milosavljević, koji omogućava katastrofu ali ne svojom voljom. Kakva bi kafana bila da ne bi bilo i gostiju u kafani koji  nisu samo bili gosti već su imali i veću ulogu da nam se nađeu pri ruci ako treba. Tu ulogu je  zastupila, naša prva poetesa, privi sponzor  i stalna podrška  Danica Marinković. I novi član Slobodanka Noro.Policajca je glumio mladi, Stefan Marinković. Sufler je bila Jana Jevtić. Sve ovo je ulepšao svojom muzikom Rile. U modernom vremenu nema ništa bez modernih fotografija a posebno bez PROFI -slikanja, Vece Petrovića.
Možda  je ovo delo  najbliže   komično-satiričnom  karakteru, koje je  slično   istoimenom  delu autora,  Ljubomira  Simovića. Koliko smo mi kao večiti amateri  i u ovoj  skraćenoj i prerađenoj  komediji i uspeli ostaje otvoreno. Zahvalni smo našoj  velikoj publici u stvari prijateljima našim kao  i prijateljima kulture za veličanstvenu  podršku. Ovo je bila  premijera ali za sledeći nastup u februaru 2015, imamo šansu da se bolje dokazujemo.
Mirel Tomas

About the author

Mirel Tomas

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

AKTUELNO