Aktuelno Kultura Pisci i ostali umetnici Početna

Међународном научном конференцијом у Будимпешти обележена је 125 година од рођенја Милоша Црнјанског.

Смер за српски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета ЕЛТЕ у Будимпешти, организовао је данас велику међународну научну конференцију „Милош Црњански – романтични анархист двадесетог века“, поводом 125 година од рођења једног од најзначајнијих српских писаца, родом из Чонграда у Мађарској.

Своје научне радове о животу и стваралаштву Милоша Црњанског изложили су водећи научни истраживачи, професори неколико универзитета у Србији и Мађарској. Ову конференцију, Универзитет ЕЛТЕ организовао је у сарадњи са Kултурним и документационим центром Срба у Мађарској, а уз финансијску помоћ државне Фондације „Бетлен Габор“.

Осим учесника конференције, скупу су присуствовали и бројни студенти славистике, ученици будимпештанске Српске гимназије са својим професорима, љубитељи дела Црњанског и српске писане речи, као и представници медија. Од српских институција у Мађарској, обележавању овог значајног јубилеја везаног за најугледнијег члана кога је српска заједница у Мађарској икада имала, придружили су се представници Српског културног центра у Будимпешти.

Ову прилику, професори Смера за српски језик и књижевност ЕЛТЕ универзитета искористили су да са водећим научницима из области српске књижевности са више универзитета у Србији, иницирају и договоре различите видове стручне сарадње, у циљу подизања квалитета наставе и научно-истраживачког рада на још виши ниво.Српске недељне новине – Srpske nedeljne novine

 

 

 

AKTUELNO