Aktuelno Bečke poete

#Srbi u Beču /#Slikarsko#umetnička# izložba

Senzacija! Posle toliko vremena uspešno predstavljen likovna umetnost, koju bi i mnoge galerije rado videle u svom prostoru. Prored različitih slika uz poeziju, umetnika-bečkih poeta, predstavili su i monodramsku scenu, malo muzičke pratnje i vokala koga je priredila sjajna Valentina Votipka Tot kao iznenađenje.  

„Bečki izazov“ umetnika  u ovom prostoru na Böhmischer  Prater- u, danas su prvi put predstavili i likovnu umetnost. Program “Bečkog izazova” je otvoren sa recitalom poezije naših i svetskih pisaca, zatim su se predstavili slikari:

Među posebnim i na istaknutijim radovima predstavila se, Adina Kero. Magistarski rad su joj bile skulpture, čime se i većinom bavi. Njene slike su kao isklesane iz jedne i ako se motivi razlikuju, ipak izgledaju kao da su jedna. Koristi, posebne materijale plastiku, silikon i time stvara prava umetnička dele, koje bi svaka galerija poželela da ima na svojoj izložbi. Našoj izložbi je dala jednu najbolju podršku. Na to smo joj zahvalni.

Marijan Makedonski, izložio je svoje radove prvi put. Pokazao je igru boja i njemu poznate simbolike. On se duže bavi slikanjem ali ne slika često. Zatim, Katarina Stević-Titovic, kaže da je uvek svoje delo na prvom mestu videla kao slike. Razigrana, i zabavna slikarska delo su njena karakteristika u većini apstraktno.

Jela Tomaš iz Salzburg -a se predstavila sa jednom slikom realnog slikarstva, retko odabran motiv hiper-dimenzionalnog cveta. crvene ruže, jakih boja, slika koja je izazvala oduševljenje kod većine prisutnih. Akademski Bojan Popovic akademski slikar, se takođe predstavio sa realnim slikarstvom prirode u sve tri manje slike.

Vesna Gajić je pokazala svoj smisao za slikarsku umetnost i predstavila se motivom hrišćanske simbolike.

Mirel Tomas, slika ponekad. Motivi su kreature ili možda bi se reći da su karikature. Tako da izložbu čini zanimljivom i različitom, a najčešće osvaja neobične poglede i razgovore o tome šta je to šta vidimo.

Pored slikarskih radova imali smo i ručne, heklane radove velikih dimenzija, kao prekrivač za krevete, zatim ikone heklane za koje se mnogi zanimaju. To je rad Đurđevke Ćoro, koja je odnela brojne nagrade u domovini . Postala je član kluba u nadi da će okupiti više onih koji se bave ovom vrstom umetnosti. Najverovatnije ćemo jednog dana imati izložbu samostalnih heklanih i vezenih radova, ispred kluba “Bečke poete”, na čelu sa majstoricom Đurđevkom Ćorić.

Šta bi bilo da ova izložba nije zakićena stihovima, zatim arijom koju je izvela Valentina Votipka Tot.

Svojom pesmom oduševile, Sandra Belmuš izvodeći je kao scenu “Svirači svirajte”. Marijan Makednoski izveo je prvi put svoju manju monodramu, od našeg pisca Duška Radovica -”Noć u šifonjeru”, šta je naišlo na veliko iznenađenje i oduševljenje. Mirel Tomaš je čitala svoju autorsku pesmu “Prijatelji moji”, Nikola Medjaši izveo je svoje delo pod naslovom , “Neznanka”. Osim toga čitali su priču u stihovima -“Laž”, čiji je autor, Mirel Tomaš. Stana Rakic Dokic prvi put je nastupala i čitala je našeg Nobelovca Ive Andrića pesmu.

Andraj Đurušic,. Zatim je najmlađa Noemi Božinovic zakitila stihovima ovaj deo različitog programa. Sve to je pratio sa muzikom Bogdan Čavic. Fotoraf, je bio Zlatko Todorovic Mirel Tomaš, Andraj Đurušic,Novicu Pantelić,Katarinu Markovic, Luca, Tadijanovic, Marijan Denkov- Makednonski,Sandra Belmuš, najmlađu, Noemi Božinovic. Valentina Votipka Tot, Vesna Gajic, Nikola. Sledeća izložba je već u planu, nadamo se da će biti isto ovako posećena ako ne i bolje, u koliko ova epidemija jednom zauvek prođe. 

AKTUELNO