Aktuelno Bečke poete

Срби у Бечу /ПОМИРЕНА СЦЕНА – „НЕ ОТИМАМЈУ СЕ ИГРАЧКЕ“

У недељу, 12. септембра 2021. године, у клубу БЕЧКЕ ПОЕТЕ, било је поново окупљање после летњег одмора.Многи су последњи пут били пре почетка епидемије. У друштву су се нашли и бивши  чланови, а данашњи организатори својих нових клубова.
Беч је главни град Аустрије и можда једини град у  којем негујемо своју културу колико нам је то могуће. Имамо заједнице, кровне организације и низ клубова. Међу клубовима су у последњих 10 година само, БЕЧКЕ ПОЕТЕ, који се баве књижевношћу, поезијом и глумом. У последнје три године,  настали и нови клубови као,  „Гастарбајтери“, затим недавно је основан клуб „Мина Карађић“ и други. Тако да имамо доста шарену слику уметника али се још,“ на далеко не чујемо“. Бечка сцена се мењала и добија увек нову „слику“. Свака друштвена криза доноси огромне промене како код појединаца тако и код организација, мисли се на клубске активности.
Тако и ова криза је довела до великих промена, посебно је угрожен пут организовању скупова у једном простору. То неће бити враћено на старо, не због тога што народ неће хтети, већ једноставно се стварају друге навике и за те особе које су се привикле на то да немају дружења, они ће изостати и у будуће. Док ми који организујемо. морали би се усмерити на нове чланове, а то неће бити лако. Други проблем који је увек на сцени, а то је не слагање између самих чланова било активних,  или само оних који су редовно присутни. То не слагање  је пре короне било прилично истакнуто.
Могла би рећи је ова епидемија дошла само да то доврши, па ко „остао а ко нестао“, мислећи на клубове и њихов опстанак, јер друштва, посебно мања, а  и нови када нас је “ епидемија“ све закључала, онда смо видели колико је и то удаљавање од дружења толико штетно,  да је свако од нас дошаo до закључка да је боље се дружити и са неким неспоразумима, него ли живети изоловано и одвојено од друштва. Награђени оваквим искуством, дошло је до неке нове зрелости и као да смо „одрасли“ и одложили отиманје играчака. А, могло би се рећи да смо се пре, понекад понашали као деца којима је отета играчка. Ето сад имамо могућности да те играчке мало одоожимо и да се више уважавамо с обзирома на досадашња искуства,  јер  заједно смо више.

AKTUELNO