Udruženje

Verein, Wiener Poeten 

„Bečke poete, glumci i ostali umetnici“ ,do  23.januara 2014 godine, bilo je  društvo

nakon  dugog vremena i rada   i 12.12. 2013 napravilo svoju prvu osnivačku skupštinua  je i kod vlasti označena kao takva.

UPRAVA  2018 -2020
Upravu osnovanog klluba čine sledeći aktuelni članovi:

predsednik-Mirel Tomas,
zamenik- prof. mag.Živana Popovic,

sekretar -akademski slikar i profesor Bojan Popović,
blagajnik -Michaela Tomas.

E-Mail [email protected]
Potrazite nas na Facebook pod imenom Bečke poete
ili pod imenom: Mirel Tomas    

                                                                                                                             O udruženju

Začeci i temelji ovakvog duženja datiraju još iz 1987. godine, kao klub „Poezija“ u Beču. Njegovi osnivači su bili Stjepan Herman  i Mirel Tomas i ostali tada aktivni članovi udruženja.U toku ondašnjih aktivnosti , Mirel Tomas je osnovala list „Mi u inostrantvu“. Kako su se vremena menjala i došle teške,  90-te godine, tačnije rečeno posle 1992. godine, prestaju gotovo sve delatnosti na našem jeziku.
Poezija, kao i ostala kulturna dešavanja amaterskog duha, bila su izbrisana iz svakog kalendara više od 10. dugih godina. Posle 2000-te godine, bili smo željni ponovnih susreta. Počeli smo se opet aktivnije okupljati u različitim udruženjima. Svi nikada ne mogu da učestvuju u stvaranju nečega. Uvek to obično rade pojedinci, kao i u ovom slučaju,
Mirel Tomas, koja je postavila internet stranicu 2007. godine pod nazivom „becke poete“, koju i danas uređuje. Ona je napravila mnoge zapise sa brojnih umetničkih susreta u svrhu očuvanja i dokumentovanja umetničkih dela koja su se pri tome i predstavljala. Ove  skromne, pisane, tonske, kao i video beleške, od kojih se deo  nalazi na youtub pod nazivom “ BEČKE POETE“, kao i na istoimenoj internet stranici.

Danas, kada imamo već prepoznatljivo društvo, koje je i uz pomoć internet stranice,  beckepoete.com   sa nekoliko stotina do nekoliko hiljada, kad je objavljen članak, Odliv mozgova a i zlata, koga su pogledali 52,hiljade čitalaca,   pta nam da nade da treba ići dalje i ostaviti  zapsis o onima koji su živeli u ovom gradu i u ovom vremenu, da bi buduće generacije mogle i o nama pročitati kao što se danas o mnogima čitaju sačuvani zapisi.

Više informacija možete dobiti ako pišete:[email protected] com

ili  na Fejs:https://www.facebook.com/mirel.tomas

     

Zašto baš bečke poete?

Mi u Beču imamo čast da se možemo nazvati i „BEČKE POETE..,“ zbog toga što živimo u Beču i što se bavimo umetnošću na prvom mestu literarnom. Mnogi se time bave iz hobija, popunjavajuci svoje slobodno vreme i uz sve to doprinose  očuvanju i promovisanju srpskog jezika u ovom delu svete, gde je toliko stranih jezika da nam preti da polako nestane  upravo naš jezik.
 Nije dovoljno se baviti svojim pisanjem, a pri tome ne čitati više knjige i ne obaćavati svoj rečnik.U tom slučaju ćemo raditi nešto ali vrednost toga  će izostati .
Kao što nije dovoljno samo  u kafanama biti pesnik na boemski način, a da to niko ne vrednuje i ne beleži.Time je ispijena čaša ostala prazna kao i poezija koja je predstavljena nestala jer je nije niko zabeležio za nove i mlade, koji bi trebali i mogli da nastave i izgrade bolje ideje u očuvanju jezika i kulture.Možda i zbog ovoga, kako kaže kineska poslovica:
„Ako samo govoriš, onda ponavljaš ono što već znaš, ali ako slušaš ili čitaš, čut ćeš i ono što još ne znaš!“Razloga je mnogo za ovo što radimo i za ono zbog čega bi trebali biti članovi ovog udruženja, možda i nije potrebno mnogo razloga, dovoljna je samo dobra volja i da shvatiš da si ti deo našeg sveta i da si isto toliko odogovorna/an za društvo kao i društvo što je odgovorno za tebe, bilo o kojoj sferi života da se radil. Počev od onog  najneophodnijeg za zivot, zdravlje i „dušu“. Poznato je da čovek ne živi samo od hleba i vode, već i da mu je potrebno i duhovna nadgradnja.

Za ovu ideju nam nije bitno da imamo samo veliki broj članova. Ni naši prethodnici, Srbi u Beču, kojih je bilo nekoliko stotina, a koji su postojali pre i posle, Vuka Karadžića došli, nisu svi postali naučnici ili druge znamenite ličnosti. Prema tome nije bitan broj članova,
bitno je to koliko ih aktivno učestvuje u radu za cilj koji zajednički postavimo.
Članovi mogu biti svi oni koji vole da podrže one koji pišu i objavljuju svoje radove, bilo gde da žive.
Uslov je da se pridržavaju, vrednuju i doprinose ugledu „Bečkih poeta“ kao udruženja. Članovi koji pišu mogu priređivati promocije svojih knjiga uz pomoć udruženja prema dogovoru.  

Mirel Tomas