Aktuelno Arhiva Bečke poete Blog Kultura Objavljeno Pisci i ostali umetnici Početna

Jovanka Banjac Solokonzert – Klimt Villa Wien, 31.08.13 u 14 h

Samstag, 31.08.13   u 15.30,  exklusives Salonkonzert „Echo aus Wien“ im Obergeschoß der Klimt Villa mit Jovanka Banjac und Christiana Lin. 1130 Wien, Feldmühlgasse 11.

Biografija: Jovanka Banjac rođena je u Zemunu, Srbija. Srednju muzičku školu Josip Slavenski završila je u Beogradu u klasi Žike Jovanovića. U toku školovanja osvajala je mnogobrojne nagrade na na republickom i saveznom nivou. Usavršavala se u Firenci na Rozari Koledžu kod Oracija Frugonija i na Konzervatorijumu Luiđi Kerubini, na kome je i diplomirala sa najvišim ocenama. Slede studije klavira u Beču kod Ditera Vebera. U toku studija osvaja prvu nagradu na medjunarodnom takmičenju Elena Rombro Štepanov organizovanog od Visoke škole za muziku i scenske umetnosti u Beču. Kao nagradu dobija stipendiju do završetka studija od Austrijkog ministarstva za kulturu. Diplomirala cum laude.

Nastavlja studije kompozicije i kamerne muzike. Magistrirala je u Zalcburgu kod Nikolausa Harnonkura, koji je bio njen mentor. Nikolaus Harnonkur je uveo u svet barokne muzike i takođe ocenio njen magistarski rad na temu „Mocartove Zalcburgske klavirske sonate“. Sledi višegodisnje pijanističko usavršavanje kod Leonida Brumberga, velikog pijaniste i pedagoga, koji joj dao vazne impulse za ubedljivo tumacenje muzike.

Nastupala je na brojnim koncertima u Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Madjarskoj, Českoj, Grčkoj. Učestvovala je na otvaranju Festivala San Lorenco u Firenci i nastupala kao solista sa orkestrom u Zlatnoj sali Drustva prijatelja muzike ,Musikverein, u Beču izvodeci Listov Es-Dur koncert.

Predaje klavir i čitanje partitura na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, kao i na Muzičkoj skoli grada Beča. Izdala je više pedagoških publikacija: „Notentrainer“ – pedagoško pomagalo za učenje nota / Izdavačka kuća W.G. Haas, Keln; Dečje pesme (Kinderlied & Fingertanz) i Božićne pesme (Stille Nacht) – u aranžmanu za četiri ruke;- za izdavačku kuću Doblinger, Beč.

Jovanka Banjac redovno drži predavanja i vodi majstorske kurseve: Yale SMN (Serbia und Montenegro) International Master classes, Novi Sad; Memorial Isidor Bajic, Novi Sad; Drzavni pedagoški univerzitet Herzen, Sankt Petersburg, EPTA/ International piano teachers association – Talin / Estonija i mnoge druge. Kao član žirija muzičkih takmičenja (Béla Bartók – Wien u.a.), Jovanka Banjac se posvećuje projektima koji podržavaju mlade talente i njihovo afirmisanje u javnosti. Više o Jovanki Banjac možete naći na njenoj internet stranici:

http://jovankabanjac.com/

 

Klimt Villa Wien
Exklusives Salonkonzert im Obergeschoß der Klimt Villa Wien am
SAMSTAG, den 31. August 2013
Zhilan Foundation und Cantabile piano präsentieren
das Klavierduo
Christiana Lin und Jovanka Banjac
„Echo aus Wien“
Wolfgang A. Mozart / Sonate D-Dur KV 381
Antonio Diabelli / Sonate C-Dur
Ludwig van Beethoven / Sonate D-Dur Opus 6
Carl Czerny / Galopp
Franz Schubert / Vier Ländler 1824
Anton Bruckner / Drei kleine Tänze
Johannes Brahms / Liebeslieder Opus 52a
Emil von Sauer / Echo de Vienne / Valse de Concert
Datum: Samstag, 31. August 2013
Ort: Klimt Villa Wien
Einlass: 14:30 Uhr (Möglichkeit zur Besichtigung des Klimt-Ateliers)
Konzertbeginn: 15:30 Uhr (Sektbar in der Pause)
Kosten: freie Spende
Anmeldung zum Konzert in der Klimt Villa bei
Mag. Baris Alakus
Tel: 01/236 36 67
NUR 100 Karten verfügbar!!!

AKTUELNO