Bečke poete Blog Pisci i ostali umetnici Početna Reč urednika

Bečke poete o osmomartovskoj ravnopravnosti

 

U subotu, 15.marta 2014 g. Udruženje „Bečke poete, glumci i ostali umetnici“, predstavili su jedan novi način, tragikomičnu-satiričnu analizu svih „osmomartovskih“dostignuća u borbi za ženska prava danas.Priređene tekstove  na ovu temu, koje su autorske dela Mirel Tomas, upravo za ovu priliku  i napisala,čitali su Milinko Ametović Beganovic,prof. Žana Popović, Nevena Džaja koja je dodatno čitala i svoju pesmu  i  Milena Micaletto takođe pored ovoga  čitala i svoje. Svoju poeziju na istu  temu  čitali su, Stjepan Herman( koji poseduje već tri svoje zbirke i jednu zvučnu knjigu), Danica  Marinkovic ( čija druga knjiga  upravo u štampi), Ratko Antonijevic (koji je takođe izdao već jednu zbirku svojih pesama).Gabrijela Gajić koja u poslednje vreme veoma ambiciozno stvara), Aleksandra Obradović Čirkin (objavila je knjigu pesama  i pored toga što živi u Gornjoj Austriji , dolazi  je u Beč), Bejazim Delalić (naš novi pridruženi simpatizer),Tea Bicak ( vog puta je kod nas  prvi put natupila), Dragama Pavlicevic-Tomić, miljenica ovog društva,  dovoljno govori o njoj i njenim pesmama   i  Velibor Antanasijević prof.(pročitao je svoju poruku ženi, on ima izobilje pesama na ovu temu).
A, sada da se malo zabavimo o onome što nam je bila tema.
U tekstu „osmomartovskoj ravnopravnosti“, piše se  o tome
kako se muškarci  malo brinu o osobi bilo da je  je životni saputnik ili venčana žena.
Žena ili majka koja najviše posla ima oko dece a pri tome i svakodnevni teret  dece na svojim rukama   i svega  iz prodavice dok muškarac,  kasnije dolazi kući a, ako jeveć tu  onda je njegov  najteži  posao držanje daljinskog upravljača. Sav ovaj tekst je napisan kao parodija na već pohabanu i izlizanu temu o muško-ženskim odnosima.
Evo par reči iz tog teksta:
…(a,  kada nekako stigne i ta večera na sto, onda se  on  napuca i izvali kraj stola na kauč  da malo odmori.. Žena dalje  juri sprema  kuću  i dete i na kraju  stiže poslednja u krevet . Ujutro ustaje prva priprema kafu i servira je  već umornom mužu  od lošeg spavanja. Večera je bila preobila pa je suviše  pojeo i, za to mu je naravno žena kriva.Ona sprema dete i vodi u vrtić zatim odlazi i ona na posao.I tako ti je ravnopravnost žene dan za danom sve ravnopravnija). Milena Micaletto pročitala je jednu veselu nabrajalicu koja se zove:
„Molitva“, ( O, moj Bože dragi, molim Ti se molim pouči me kako da  manje mirzim a više volim.Htela biBogami- živoga mi tebe, da budem verna i da  NE volim samo sebe…
I,  još jedan   mali isečak  iz   priče  “ Laž “ u kojoj  je najbolje opisan život
bračnog para,  gde je  muž – ženu i dete  ostavio u domovini  a onje  živio kako mu je bilo drago u Beču. I,   na kraju kada je to osiromašio, saznaje da njegova žena nije njegova, da njegov sin nije njegov  a,  to izgledao  na kraju ovako:
….
Ni sina !
Ni žene !
Ni kuće oca moga !
Sve je izgubljeno, zbog čega?
Zbog čoveka, toga !
Zar se ja,  sa moje sede vlasi
sada  nemam gde da spasim !
Zar sin moj  –    moj sin nije ?
Zar dom moj – moj dom nije?
Zar mojim lažima svi verovali.
Zar sam na kraju samo ja
ostao  prevaren !!!
Ovu parodiju dočarali su u stihovima
Mirel Tomas i  MIlinko Ametović Beganocić.
——
Bogatstvo i siromaštvo !
Biti umetnik ili družiti se sa onima koji
se trude  da  kreativno  inspirišu društvo
-nije velika mudrost ni bogatstvo.
Prema tome – živeti bez umetničke  kreativnosti,
a samo  konzumirati materijalna dobra –
veliko je siromaštvo!
Autor    ovih radova:
Mirel Tomas.

AKTUELNO