Bečke poete Blog Naslovna Pisci i ostali umetnici Reč urednika

Bečke poete o osmomartovskoj ravnopravnosti

 

U subotu, 15.marta 2014 g. Udruženje „Bečke poete, glumci i ostali umetnici“, predstavili su jedan novi način, tragikomičnu-satiričnu analizu svih „osmomartovskih“dostignuća u borbi za ženska prava danas.Priređene tekstove  na ovu temu, koje su autorske dela Mirel Tomas, upravo za ovu priliku  i napisala,čitali su Milinko Ametović Beganovic,prof. Žana Popović, Nevena Džaja koja je dodatno čitala i svoju pesmu  i  Milena Micaletto takođe pored ovoga  čitala i svoje. Svoju poeziju na istu  temu  čitali su, Stjepan Herman( koji poseduje već tri svoje zbirke i jednu zvučnu knjigu), Danica  Marinkovic ( čija druga knjiga  upravo u štampi), Ratko Antonijevic (koji je takođe izdao već jednu zbirku svojih pesama).Gabrijela Gajić koja u poslednje vreme veoma ambiciozno stvara), Aleksandra Obradović Čirkin (objavila je knjigu pesama  i pored toga što živi u Gornjoj Austriji , dolazi  je u Beč), Bejazim Delalić (naš novi pridruženi simpatizer),Tea Bicak ( vog puta je kod nas  prvi put natupila), Dragama Pavlicevic-Tomić, miljenica ovog društva,  dovoljno govori o njoj i njenim pesmama   i  Velibor Antanasijević prof.(pročitao je svoju poruku ženi, on ima izobilje pesama na ovu temu).
A, sada da se malo zabavimo o onome što nam je bila tema.
U tekstu „osmomartovskoj ravnopravnosti“, piše se  o tome
kako se muškarci  malo brinu o osobi bilo da je  je životni saputnik ili venčana žena.
Žena ili majka koja najviše posla ima oko dece a pri tome i svakodnevni teret  dece na svojim rukama   i svega  iz prodavice dok muškarac,  kasnije dolazi kući a, ako jeveć tu  onda je njegov  najteži  posao držanje daljinskog upravljača. Sav ovaj tekst je napisan kao parodija na već pohabanu i izlizanu temu o muško-ženskim odnosima.
Evo par reči iz tog teksta:
…(a,  kada nekako stigne i ta večera na sto, onda se  on  napuca i izvali kraj stola na kauč  da malo odmori.. Žena dalje  juri sprema  kuću  i dete i na kraju  stiže poslednja u krevet . Ujutro ustaje prva priprema kafu i servira je  već umornom mužu  od lošeg spavanja. Večera je bila preobila pa je suviše  pojeo i, za to mu je naravno žena kriva.Ona sprema dete i vodi u vrtić zatim odlazi i ona na posao.I tako ti je ravnopravnost žene dan za danom sve ravnopravnija). Milena Micaletto pročitala je jednu veselu nabrajalicu koja se zove:
„Molitva“, ( O, moj Bože dragi, molim Ti se molim pouči me kako da  manje mirzim a više volim.Htela biBogami- živoga mi tebe, da budem verna i da  NE volim samo sebe…
I,  još jedan   mali isečak  iz   priče  “ Laž “ u kojoj  je najbolje opisan život
bračnog para,  gde je  muž – ženu i dete  ostavio u domovini  a onje  živio kako mu je bilo drago u Beču. I,   na kraju kada je to osiromašio, saznaje da njegova žena nije njegova, da njegov sin nije njegov  a,  to izgledao  na kraju ovako:
….
Ni sina !
Ni žene !
Ni kuće oca moga !
Sve je izgubljeno, zbog čega?
Zbog čoveka, toga !
Zar se ja,  sa moje sede vlasi
sada  nemam gde da spasim !
Zar sin moj  –    moj sin nije ?
Zar dom moj – moj dom nije?
Zar mojim lažima svi verovali.
Zar sam na kraju samo ja
ostao  prevaren !!!
Ovu parodiju dočarali su u stihovima
Mirel Tomas i  MIlinko Ametović Beganocić.
——
Bogatstvo i siromaštvo !
Biti umetnik ili družiti se sa onima koji
se trude  da  kreativno  inspirišu društvo
-nije velika mudrost ni bogatstvo.
Prema tome – živeti bez umetničke  kreativnosti,
a samo  konzumirati materijalna dobra –
veliko je siromaštvo!
Autor    ovih radova:
Mirel Tomas.

About the author

Mirel Tomas

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Add Comment

Click here to post a comment